Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2020. 12:44   >>  12:43 1

BOGDANOVIĆ

Oštrije kazne za sknavljenje simbola i spomenika

Država je pokazala najširu moguću toleranciju i razumijevanje prema protestima, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović i upozorio da će svaki vid vandalizma prema državnim simbolima biti oštrije sankcionisan u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti.

"Uništavanje zvaničnih obilježja države Crne Gore proteklih dana možda bi i začudilo, da uvertira tome nijesu bila identična dešavanja u Beogradu, a zatim i skrnavljenje monumenata i kulturnih dobara u Crnoj Gori, koja reprezentuju i našu istoriju i borbu za slobodu Crne Gore. To što nas vandalizmi, koji već postaju učestali prateći motiv litija, ne iznenađuju - ne znači kako ne treba reagovati. Naprotiv“, kazao je Bogdanović u izjavi za portal Analitika.

Kako je naglasio, potpuna implementacija Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u potpunosti garantuje još oštrije sankcije prema svima koji nijesu u stanju da iskažu elementarno poštovanje prema državi u kojoj žive.
‬‬
„Apsolutno nas ne zanima bilo čija orijentacija, imamo puno razumijevanje za sve vidove manifestovanja nezadovoljstva, uostalom - vjerujem da je upravo ova država u minula dva mjeseca pokazala najširu moguću toleranciju i razumijevanje prema protestima. Za razliku od poruka iz susjedstva - niti želimo da tjeramo neistomišljenike iz države, niti prebrojavamo bilo čija krvna zrnca. Naprotiv. Usapravo različitosti, apsolutna sloboda manifestovanja drugačijeg stava i jesu dragocjenosti Crne Gore. No - protest je jedno, a vandalizam i manjak razuma da se ispoštuju elementarne civilizacijske norme, nešto sasvim drugo“, ocijenio je Bogdanović.

Iz tog razloga, kako naglašava, veće kazne i oštriji pristup možda nijesu rješenje, ali jesu sankcija poslije koje će razmisliti svako ko se usudi da ne poštuje sopstvenu državu.

„Preko skrnavljenja simbola, uništavanja obilježja koja nas sjećaju na heroje koji su pali za slobodu Crne Gore i svih njenih građana, nećemo preći. ‬Ako neko misli da će na ovaj način uticati na identitet Crne Gore - vara se. Jer, ovakvih i sličnih varvarskih potpisa proteklih smo se decenija nagledali - pa je svaka država opstala, a njen identitet je bio ojačan. Baš tako biće sa Crnom Gorom - modernom, okrenutom civilizacijskim tekovinama, upućenoj na evropske vrijednosti, društvom u kojem će preovladati međusobno uvažavanje, a iznad svega poštovanje sopstvene države“, poručio je Bogdanović.‬‬

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније