Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

20. 02. 2020. 12:11   >>  12:10

DVODNEVNI SKUP

DRI značajan mehanizam kontrole nad izvršnom vlašću

Državna revizorska institucija (DRI) predstavlja značajan mehanizam parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću i veoma je važno da, ne ugrožavajući svoju nezavisnu funkciju, pruža podršku Parlamentu, saopšteno je na otvaranju dvodnevne konferencije "Rad sa parlamentima u cilju jačanja uticaja revizije", koja se održava u Pržnu u organizaciji DRI i SIGMA-e.

Predsjednik Senata DRI Crne Gore Milan Dabović, kazao je da je suštinska reforma javnih finansija u Crnoj Gori uslijedila nakon donošenja organskog Zakona o budžetu i uspustavljanja državnog trezora sa centralizovanim upravljanjem fiskalnim sistemom.

DRI je, kako je kazao, svojim djelovanjem učinila da je Skupština Crne Gore prepozna kao partnera i nezaobilaznu institucionalnu pretpostavku i podršku prilikom razmatranja i usvajanja ključnih dokumenata Vlade iz oblasti javnih finansija.

"DRI predstavlja jedan od značajnih mehanizama parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću", rekao je Dabović.

Preporuke vrhovnih revizorskih institucija, kako je kazao, moraju biti jasne i nedvosmislene, a nepravilnosti utvrđene u postupku revizije moraju biti potkrijepljene pouzdanim dokazima.

"Javnost postavlja sve veća očekivanja pred vrhovne revizorske institucije i Parlament, zahtjevajući konkretne rezultate i efekte kontrole", objasnio je Dabović.

Izvještaji o reviziji mogu, kako je ukazao, koristiti Parlamentu za uvođenje sistemskih preporuka u oblastima, koje su ocijenjene kao najviše rizične, a koje će imati uticaj na unapređenje cjelokupnog sistema javnih finansija.

"Kako bi se najbolje razumjele preporuke i nalazi dati u izvještajima u reviziji, veoma je važno da vrhovne revizorske institucije, ne ugrožavajući svoju nezavisnu funkciju, pružaju podršku Parlamentu, na način što će prilikom prezentiranja Izvještaja o reviziji istaći revizorske nalaze koji bi mogli imati najveći efekat za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti", rekao je Dabović.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, istakao je da je Crna Gora, kao veoma otvorena, država koja treba da koristi najbolju evropsku praksu, ohrabrena sa progresom koji je ostvaren u DRI.

"DRI ne radi samo monitoring na kvalitetan i efikasan način, nego je to jedna od rijetkih institucija, koja želi da poveća efikasnost i transparentnost drugih institucija. O tome se mnogo ne priča, ali kada se pažljivo pogledaju te preporuke i ogroman trud koji revizori realizuju, zna se da je to na dobrobit svake institucije", istakao je Gvozdenović.

On je rekao da je pogled sa strane jako važan i dodao da u početku nije bilo lako izgraditi autoritet institucije. U Parlamentu je, kako je rekao, dosta urađeno, ali smatra da može još mnogo da se uradi.

"Moramo da radimo sa opozicijom, da im pomognemo da budu vredniji i da se bave suštinom. Treba da u dobrom dijalogu, dobroj komunikaciji, na osnovu ozbiljnih preporuka idemo naprijed, jer to je osnovna stvar", kazao je Gvozdenović.

Šef Programa SIGMA Gregor Virant, rekao je da SIGMA već 27 godina pruža podršku politici proširenja Evropske unije u oblasti reformi javne uprave i podržava zemlje potencijalne kandidate.

On je rekao da vjeruje da javna uprava čini razliku između uspješnih i manje uspješnih zemalja.

"Nije slučajno da za EU reforma javne uprave još uvijek predstavlja jedan od temelja procesa proširenja, uz ekonomski razvoj i vladavinu prava. Naravno, vi to ne radite samo da biste zadovoljili Brisel, već radite na reformama svojih javnih uprava zbog toga što će to unaprijediti život građana", rekao je Virant.

On je kazao da reforma javne uprave ima nekoliko stubova, a jedan od njih je upravljanje javnim finansijama, a tu bitno mjesto, kako je dodao, imaju eksterna i interna revizija, kao i rad državnih revizorskih institucija.

Konferecnija je organizovana u okviru Mreže vrhovnih revizorskih institucija država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje Evropskoj uniji uz podršku SIGMA-e.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније