Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

20. 02. 2020. 16:37 >> 16:36
1

BOŠKOVIĆ

"Postupci protiv novinara vrlo osjetljivi"

Postupci koji se u Crnoj Gori vode protiv novinara i medija vrlo su osjetljivi, jer naknadno kod njih mogu izazvati strah zbog nepoznavanja standarda i propisa, koji može prouzrokovati eventualnu cenzuru i autocenzuru, ocijenio je advokat Mirko Bošković.

"Taj strah može da dovede do stvari koje su veoma opasne po slobodu izražavanja i temeljne principe jednog demokratskog društva, a to je da dolazi do cenzure i autocenzure“, rekao je Bošković agenciji MINA.

On je dodao da su novinari, koji su izloženi sudskom postupku i mogućnosti da plate novčanu kaznu, u strahu kako da dalje izvještavaju i obavljaju svoj posao.

"Novinarima često i samo izlaganje postupku, bez obzira da li je tužbeni zahtjev osnovan ili ne, predstavlja stres i može značajno da utiče na njihovu svijest prilikom rada i djelovanja“, objasnio je Bošković.

On je kazao da su novinari u današnje vrijeme pred specifičnim izazovom, jer moraju da, zbog brze razmjene informacija i potreba tržišta, reaguju "gotovo u sekundi".

"Sve to predstavlja specifičan izazov, da u takvoj brzini oni moraju da vode računa o svim standardima i propisima koji ih štite od eventualne odgovornosti“, rekao je Bošković.

On je saopštio da je pred crnogorskim sudovima u posljednjih desetak godina bilo oko 150 predmeta koji su se zbog povrede ugleda i časti vodili protiv novinara i medija. Bošković smatra da taj podatak nije zanemarljiv za crnogorsko društvo.

Izvršna direktorica Instituta za medije, Olivera Nikolić, smatra da je neophodno raditi na jačanju profesionalnih standarda kroz promociju Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore, odnosno princip samoregulacije.

"To bi povećalo stepen naše odgovornosti za ono što pišemo i radimo svakodnevno i povećalo naš kredibilitet u javnosti“, rekla je Nikolić.

Ona je dodala da je, u tom smislu, važno da strukovne i medijske organizacije i sami mediji mnogo više rade na promociji profesionalnih standarda i etičkog kodeksa, jer postoje brojni izazovi u vezi sa kršenjem profesionalnih standarda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније