Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 02. 2020. 11:25 >> 11:32
1

URA

Država da ukine PDV na proizvode za bebe

Država treba da ukine PDV na proizvode koji su neophodni za pravilan odgoj i razvoj djeteta, poput hrane i opreme za bebe, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Iz te partije su kazali da država treba da ukine PDV na pelene, hranu za bebe, kolica i sjedalica za bebe, bočica za hranjenje, cucle i ostale proizvode potrebne djetetu.

Predsjednik Foruma mladih URA, Milan Đaković kazao je da su cijene ovih proizvoda visoke i da predstavljaju veliki teret u budžetu roditelja, a implementacijom njihovog predloga te cijene bi bile snižene do 21 odsto.

“Ne pristajemo da veliki hotelski lanci plaćaju porez po umanjenoj stopi od sedam odsto, dok se na pelene i osnovne potrepštine za bebu naplaćuje puni iznos PDV-a od 21 odsto”, naveo je Đaković.

Đaković je rekao su sve veći broj mladih koji napuštaju zemlju i niska stopa prirodnog priraštaja u pojedinim djelovima zemlje gorući problemi društva.

“Tužna istina je da veliki broj mladih bračnih parova više ne vidi Crnu Goru kao državu u kojoj je moguće odgajati dijete, zbog niskog životnog standarda i nedostatka pomoći od strane države, te ih sve više napušta zemlju”, naveo je Đaković-

Kao je kazao, roditelji novorođenčadi su često "finansijski ranjiviji". "A kako jedan od roditelja mora uzeti porodiljsko odsustvo, njihovi prihodi su umanjeni, a rashodi uvećani, zbog visokih cijena osnovnih potrepština za bebu".

Đaković je naveo da URA kao odgovoran i konstruktivan politički subjekat, predlaže mjere koje će umnogome olakšati građanima, naročito mlađim bračnim parovima, odgoj djeteta.

“Smatramo da pelene, hrana i ostale potrepštine za bebu nisu, i ne smiju biti luksuz, već osnovna potreba roditeljima novorođenčadi”, kazao je on.

On je podsjetio da je ovo još jedan od predloga njihove partije za pomoć djeci i roditeljima.

Đaković je naveo da je URA ranije inicirala uvođenje besplatnih udžbenika i vraćanje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori do navršene 15. godine.

"Implementacijom ovih mjera značajno bi se relaksirali porodični budžeti, a to bi bile i neke od značajnih mjera demografske politike na koju je ova ali i svaka prošla Vlada DPS-a potpuno zaboravila”, rekao je Đaković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније