Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 02. 2020. 12:10   >>  12:09 3

SZO U CG

Zabrinjava porast broja oboljelih u Italiji

Ograničena transmisija koronavirusa van Kine bila je očekivana, ali brine porast broja oboljelih u Italiji u proteklih nekoliko dana, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

"Jednako zabrinjava i to što kod oboljelih u Italiji nije uspostavljena jasna epidemiološka veza, poput obolijevanja i boravka u Kini ili kontakta sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa", kazala je Brajović za Antenu M.

U Italiji su, posebno na najugroženijem sjeveru zemlje, primijenjene mjere u cilju zaustavljanja širenja epidemije, uključujući zatvaranje škola, univerziteta, muzeja, otkazivanje manifestacija i slično.

Sve to je u skladu sa važećom globalnom strategijom koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Italiju ide i ekspertski tim SZO, što će pomoći boljem razumijevanju epidemiološke slike.

"Sve informacije koje su sakupe na terenu biće više nego dragocjene, iz prostog razloga što se sličan razvoj događaja očekuje i u susjednim zemljama i šire u Evropi, i to uskoro", kazala je Brajović.

Zbog toga, kako je navela, sve karike sistema na nacionalnom nivou za prevenciju, detekciju i odgovor na ovu zdravstvenu prijetnju moraju biti pripravne, a posebno sistem nadzora i izvještavanja, kako bi se bez odlaganja detektovali slučajevi obolijevanja.

Na pitanje o riziku za Crnu Goru zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji, Brajović je odgovorila da procjene rizika stanja na redovnoj osnovi radi Institut za javno zdravlje.

"Vjerujem da će sve ove okolnosti biti uzete u obzir prilikom nove procjene rizika, da će o tome javnost biti obaviještena, i da će shodno tome biti sagledane dodatne javno-zdravstvene mjere", rekla je Brajović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније