Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

25. 02. 2020. 09:12   >>  09:12

MEDENICA

Sudski integritet je prioritet

Sudski integritet je prioritet, jer je veoma značajan za stabilnost države i vladavinu prava, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na međunarodnoj konferenciji Globalne mreže sudskog integriteta, koja se od 24. do 27. februara 2020. godine održava u Dohi.

"Principi na kojima počiva Deklaracija iz Dohe – sudski integritet i sprječavanje korupcije u pravosuđu, obavezuju i podstiču sve njene potpisnice, među kojima je i Crna Gora, na dosljednost u njihovoj primjeni", naglasila je Medenica.

Globalna mreža sudskog integriteta, osnovana 2018. godine u Beču, pomaže pravosudnim sistemima država članica u jačanju pravosudnog integriteta i sprječavanju korupcije u pravosudnom sistemu. Ove godine, u Dohi se okupilo 120 predsjednika Vrhovnih sudova država članica Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, mreža je rezultat Globalnog programa za primjenu Deklaracije iz Dohe (UNODC), koja je usvojena 2015. godine, na Kongresu Ujedinjenih nacija o sprječavanju kriminala i krivičnom pravosuđu.

Medenica je u intervju za Globalnu mrežu sudskog integriteta, kazala da je sistem izbora sudija regulisan Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama, kojim su propisani uslovi i način izbora.

Izbor sudija vrši Sudski savjet, kao samostalan i nezavisan organ. U okviru svoje nadležnosti, Sudski savjet usvaja Plan slobodnih mjesta u svim sudovima, koja će biti slobodna u naredne dvije godine.

“Ono što se može istaći kao odlika transparentnog rada ovog tijela, a što je rijetkost u zemljama EU, jeste da su sjednice Savjeta otvorene za javnost, i da svim sjednicama prisustvuju predstavnici civilnog sektora i medija, koji prate oblast pravosuđa. Njihovo prisustvo je naročito izraženo kada se obavljaju intervjui sa kandidatima za izbor sudija ili predsjednika sudova, i tom prilikom sačinjavaju svoje zapisnike, koje javno objavljuju”, navela je Medenica.

Ističe da je uvedena i praksa tonskog snimanja sjednica, na kojima se vrši izbor sudija i obavljaju intervjui, pa se nerijetko predstavnicima nevladinih organizacija čine dostupnim transkripti tonskog zapisa sa održanih sjednica.

“Takođe, sva dokumenta, uključujući i odluke, koje donosi Sudski savjet, se objavljuju na internet sajtu sudstva, uključujući i zapisnike sa sjednica ovog tijela, kao i rad njegovih radnih tijela, što doprinosi transparentnosti i profesionalnosti rada. U ocjeni svih pitanja, koja su od nesumnjivog značaja za rad sudstva, Sudski savjet donosi odluke na osnovu svih relevantnih međunarodnih standarda”, zaključila je Medenica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније