Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2020. 07:30 >> 19:03
2

RTCG U VENECIJI

Donosimo priču sa jednog od ugroženih područja u Italiji

Deset mrtvih, i stotine inficiranih koronavirusom u Italiji, vijest je koja je zabrinula Crnu Goru, ali i države u susjedstvu. Portal RTCG donosi priču iz regije Veneto. Razgovarali smo sa putnikom koji se vratio iz Italije, o procedurama koje je morao da prođe na italijanskom, ali i podgoričkom aerodromu. O tome kako se ovih dana živi u Veneciji, za Portal RTCG, govori Italijan Paolo Milan.

 

Direktive Vlade Italije o pravilima ponašanja i higijene zbog koronavirusa, poluprazni vagoni, vidno manja frekventnost u saobraćaju, ali i manjak ljudi na ulicama i u parkovima, uprkos lijepom vremenu, otkazivanje karnevala... neke su od posljedica koronavirusa koji se  širi u Italiji.

Građani i turisti, uplašeni, otkazuju letove. Iz straha, ali i zbog iscrpljujućih procedura na aerodromima, koje mora da prođe baš svaki putnik.

"Otputovao sam prije desetak dana za Veneciju preko Bolonje. Na aerodromu Guljelmo Markoni u Bolonji su nas odmah testirali, malim aparatom u obliku pištolja. To je trajalo svega tri sekunde. Prošli smo bez problema i bez mnogo čekanja kontrolu pasoša," kaže Milo Mandić, kojeg smo sreli na aerodromu u Bolonji.

 

Medicinski timovi iz Italije su inače, početkom februara ove godine u Padovi, napravili termički skener koji se koristi na aerodromima u Italiji.

Uvođenje termometara i pištolja koji trenutno mjere temperaturu putnika sa međunarodnih letova, jedna je od prvih mjera italijanske Vlade u zaštiti od koronavirusa.

Provjere u Italiji vrši na stotine medicinskih dobrovoljaca Crvenog krsta i Službi zaštite.

To, kako nam je objasnila službenica na aerodromu u Bolonji, nije test na koronavirus. Kako objašnjava, zapravo pokazuje da li neko ima temperaturu, što je jedan od indikatora da bi putnik trebalo da ostane pod nadzorom.

Postupak za svakog putnika traje najduže tri sekunde. U to se uvjerio i Mandić.

 

On za Portal RTCG kaže da je i u povratku, u ponedeljak, prošao bez problema i čekanja, sve procedure i provjere u Italiji.

Iako, priznaje, nije bio siguran da će mu dozvoliti da putuje vozom za Bolonju, baš zato što su tog dana linije ka nekim gradovima već bile obustavljene. Ipak je prošao, kako kaže, bez problema.

Vozom je putovao od Venecije do Bolonje, a zatim ušao u avion za Podgoricu.

"U ponedjeljak ujutro, na željezničkoj stanici je bilo vrlo malo putnika, vagoni su bili poluprazni, a u vozu se preko mikrofona mogao čuti glas gospođe sa kratkim savjetima, šta treba preventivno odraditi da ne bi došlo do širenja virusa", kaže on.

Mnogo rigoroznija i duža kontrola, međutim, kako kaže, sačekala ga je u Podgorici na aerodromu.

"Duže su me kontrolisali u Podgorici, nego u Bolonji. Trebalo je da popunim ankete i ostavim podatke, odakle sam došao, kako se osjećam... Dva ljekara dijelila su savjete šta u slučaju da osjetim simptome virusa. Dok sam došao na red, prošlo je više od dva sata, gužva je bila ogromna, dva radnika Uprave za inspekcijske poslove trebalo je da popišu podatke putnika iz krcatog aviona. Sve mi je to bilo iscrpljujuće, tako da sam siguran da u skorije neću putovati," kazao je Mandić, koji kaže, nema simptome bilo kakvog virusa.

 

Kaže da je na podgoričkom aerodromu dobio uputstva i potpisao dokumentaciju, i da narednih 14 dana mora da se javlja ljekaru ujutro i uveče, kratkom porukom da li ima simptome virusa.

Mandić je boravio u Veneciji, kaže kako je situacija u prethodnih nekoliko dana bila sasvim redovna. Održavali su se manji karnevali, u susret velikom, koji je otkazan.

 

"Dan prije mog povratka iz Venecije, italijanski mediji prenijeli su da će zatvoriti škole, i da je situacija, nakon što su se pojavile i prve žrtve, ozbiljna," kaže on.

Koronavirus alarm za turistički sektor

Veliki venecijanski karneval je otkazan, a to će se, kako komentarišu Italijani, bitno odraziti na turizam i ekonomiju grada, ali i države.

Neobično je Veneciju vidijeti polupraznu, kaže za Portal RTCG Paolo Milan koji živi u tom gradu.

"Ovo je svakako težak udarac za italijanski turizam. Turisti su uplašeni, blokirana su i školska putovanja. Nakon visokog vodostaja u novembru, i velike štete koje su poplave prouzrokovale, trebalo je mnogo rada i truda, da turisti ponovo na listu svojih putovanja stave Veneciju. Kao neko ko čitavog života živi u ovom gradu, mogu da kažem da se turizam taman malo bio oporavio, ali ne i vratio na nivo na koji smo mi u Veneciji navikli," kazao je Milan, kojeg smo zatekli u supermarketu. 

On kaže da nema panike, ali je evidentno da su i nadležni i građani preduzeli sve preventivne mjere, baš kako je italijanska Vlada preporučila.

U Italiji su sedam dana zatvoreni vrtići, škole, fakulteti.

Svi koji idu na posao dobili su uputstva koja treba poštovati kako bi spriječili širenje virusa.

Sindikati u Italiji, kaže nam Milan, tražili su garancije da će izostanci biti pokriveni, kako bi se izbjegle razlike u zaradama, zbog ostanka kod kuće.

Vlada Italije saopštila je da su sve regije utvrdile besplatne brojeve, kako bi odgovorili efikasno na zahtjeve informacijama o sprečavanju infekcije.

Milica MANDIĆ, Portal RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније