Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

25. 02. 2020. 21:20 >> 21:33
14

NA METI VANDALA

Tabija iz 19. vijeka ponovo oskrnavljena

Tabija iz 19. vijeka, kod Sutomora, drugi put je u kratkom periodu na meti vandala - zidina viševjekovnog utvrđenja ponovo je oskrnavljena natpisima. Iz Ministarstva kulture osudili su nastavak destrukcije kulturnih dobara u Crnoj Gori.

"Baš kao i prvog puta, kada je na Tabiji osvanulo obilježje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rukopis je opet jasan i isti - pri čemu se autori nijesu potrudili ni da promijene lokaciju. Za razliku od ranijih manifestacija „bratoljublja“ - poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore - ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države", navode iz Ministarstva kulture.

Dodaju da će stručne službe i ovog će puta u najkraćem roku reagovati i ukloniti oštećenja na Tabiji.

"Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca. Iz tog razloga, na građane apelujemo da ne nasijedaju na provokacije, servirane sa iste adrese odakle i one o navodnom razbijanju protesta od strane vojske, zatvorenika i navijačkih grupa", zaključuju iz Ministarstva kulture. 

Podnijeta krivična prijava

I Opština Bar ponovo snažno osuđuje skrnavljenje tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje, kako navode, narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika. I za ovaj slučaj, podnijeta je krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra. 

Opština Bar će, navodi se u saopštenju, i ovog puta u najkraćem roku, u saradnji komunalnih službi i Centra za konzervaciju i arheologiju reagovati kako bi radili na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja tragova boje, čime bi se zidine vratile u pređašnje stanje.

"Time će službe grada i države pokazati odlučnost da istraju na putu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa i biti dosljedne u sprovođenju svojih nadležnosti, uprkos kontinuiranom, nesavjesnom činjenju pojedinaca. Takođe, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, utvrdićemo da li postoji potreba za dodatnim angažovanjem službenika policije i Komunalne policije koji bi zaštitili Tabiju od nasrtaja neosviješćenih pojedinaca koji nanose štetu tvrđavi, gradu i cjelokupnom društvu", piše u saopštenju Opštine.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније