Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

26. 02. 2020. 06:52 >> 06:51
3

U ODNOSU NA SARS i MERS

Koronavirus manje smrtonosan, ali zarazniji

Koronavirus nije smrtonosan kao drugi korona virusi, poput SARS-a i MERS-a, ali je zarazniji od njih, pokazuju raspoloživi podaci na osnovu analize svih potvrđenih slučajeva obolijevanja i umiranja, kazala je Pobjedi direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Prvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen je juče i u našem susjedstvu, u Hrvatskoj, dok je Italija danima "na nogama" jer u toj zemlji raste broj oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. U našoj zemlji pod nadzorom su, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 184 osobe.

Brajović objašnjava da se, na osnovu posljednjih podataka, smrtnost u slučaju oboljelih od koronavirusa kreće od 2 - 4 odsto, što je, kako dodaje, značajno niže od smrtnosti od SARS-a (9.5 odsto), MERS-a (35 odsto) ili ebole 2014. godine (50 odsto).

Ona ističe i da prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije svake godine, od komplikacija nastalih usljed obolijevanja od influence, odnosno sezonskog gripa, u svijetu umre do 650.000 osoba, što predstavlja smrtnost od 0.1 odsto na globalnom nivou.

"Ono što je takođe značajna razlika u odnosu na koronavirus jeste što je influenca dobro poznati virus, virus koji epidemiolozi jako dobro znaju i zahvaljujući tome kao naučna zajednica bili smo sposobni da ponudimo vakcinu, što svakako utiče na smrtnost. Međutim i u ovom slučaju i danas se dešava da zbog špekulacija, skepse, neinformisanosti ljudi i dalje pored bezbjedne efikasne vakcine svoj život izlažu opasnosti. Kada govorimo o koronavirusu - nema ni lijeka, ni vakcine. To je osnovna razlika", kazala je Brajović.

Ponavljajući da je novi koronavirus zarazniji od MERS-a i SARS-a, ona precizira da se preliminarna stopa reprodukcije, odnosno prosječan broj sekundarnih slučajeva koji se registruju u populaciji kreće u rasponu – 1.4 do 4.9.

"To znači da se virus može prenijeti sa jedne zaražne osobe na novih pet zdravih osoba", kazala je Brajović.

Obolijevanje u populaciji djece, dodaje ona, bilo je rijetkost, ali je kategorično odbacila neke špekulacije o tome da u većem stepenu obolijevaju muškarci u odnosu na žene.

Naglašava da svi raspoloživi podaci potvrđuju da je rizik najveći za stare osobe sa hroničnim oboljenjem, odnosno sa oslabljenim imunim sistemom.

"Ono što izvjesno znamo u ovom trenutku jeste da su stara lica sa kompromitovanim imunim sistemom zbog nekog postojećeg, hroničnog oboljenja tipa dijabetesa, kardiovaskularnog oboljenja i slično prepoznata kao posebno vulnerabilna grupa i izloženi su povećanom riziku. Isto tako, vidimo da je registrovan mali broj pedijatrijskih slučajeva oboljenja od korona virusa. Da li su djeca manje podložna infekciji ili u slučaju infekcije pokazuju blaže simptome i kliničku sliku, je jedno od pitanja na koje ćemo kako se bude razvijala epidemiološka situacija i generisali novi dokazi vjerovatno imati odgovor. Za sada, niko nema odgovor na ovo pitanje koji bi bio baziran na naučnim činjenicama ili podacima", kazala je Brajović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније