Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: R.B. ]

26. 02. 2020. 15:33 >> 19:34
17

NEMA MJESTA PANICI

Šatori kod KCCG preventivno

Situacija sa koronavirusom u okruženju alarm je za nadležne i u Crnoj Gori. Da je tako svjedoče šatori ispred Klinike za infektivne bolesti, koje je postavila Vojska Crne Gore. Šatori su postavljeni za potrebe zaposlenih, za zamjenu kontaminirane zaštitne odjeće osoblja, koje bi radilo sa pacijentima koji su pod sumnjom ili su zaraženi koronavirusom.

Iz Kliničkog centra objašnjavaju da su šatori tu preventivno i poručuju da nema mjesta panici.

"Do danas u Kliničkom centru Crne Gore nije dijagnostifikovan nijedan slučaj kod koga je potvrđeno prisustvo koronavirusa. U cilju sprječavanja širenja ove infektivne bolesti, KCCG je preduzeo sve neophodne mjere u skladu sa nacionalnim planom postupanja u slučaju pojave koronavirusa", kazala je PR KCCG Gorica Soković. 

Naglašava da nema mjesta panici, ali apeluje na građane da budu odgovorni i da budu strupljivi, i da poštuju sve savjete i preporuke nadležnih institucija i ljekara. 

"KCCG je donio akcioni plan prijema pacijenata, i upravo cilju preventivnih mjera, postavljeni su šatori ispred Klinike za infektivne bolesti", navela je Soković.  

Ako koronavirus dođe u Crnu Goru, sistem je spreman kažu u Ministarstvu zdravlja.

"Od prvog dana pojave koronavirusa u Kini, crnogorski sistem se sprema", kazao je Miro Knežević, pomoćnik ministra zdravlja.

Da se 400 kineskih radnika vraća u grupama u našu državu, u Ministarstvu zdravlja nemaju informaciju.

"Mi još nemamo potvrdu od CRBC-a da radnici iz Kine treba da dolaze", navodi Knežević.

To što zaštitnih maski nema u apotekama ne treba da brine građane.

"Zdrave ne treba da ih nose, a bolesni će dobiti od zdravstvenog sistema, postoji dovoljno opreme koja će se distribuirati", kazao je pomoćnik ministra zdravlja.

Podsjetimo, simptomi koronavirusa su slični gripu. Kašalj, temperatura, bol u grlu, glavobolja, curenje iz nosa i otežano disanje. Naucnici su do sada utvrdili da se širi kapljičnim putem i dodirom predmeta izloženih virusu.

Savjetuje se da redovno perete ruke i u slučaju pojave simptoma, konsultujete ljekara.

Prilog: Marija Radulović 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније