Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2020. 19:33   >>  22:38 21

PROTIV ZAKONA

Održane litije i molebani u više gradova

U više crnogorskih gradova, i večeras su održane litije u znak protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Podgorici su, nakon molebana, litiju predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu Onufrije.

"Kada sam došao ovdje i vidio veliki broj ljudi, shvatio sam da ste ljepši i blagorodniji nego što sam zamišljao", rekao je Onufrije.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije kazao je nakon litije, da je mitropolit iz Ukrajine donio blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru.

I Molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litijom centralnim gradskim ulicama u Nikšiću je iskazan protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jerođakon Roman iz manastira Ostrog, u besjedi na Trgu slobode, uporedio je nekadašnju ulicu bola i "stradanje Isusa Hrista u Jerusalimu sa crnogorskim ulicama kuda prolaze litije i stradanje Crkve".

"Svi smo tu jednom dušom i srcem sabrani oko imena Gospodnjeg i Časnog krsta njegovog. Branimo ono što nas brani, a to su svetinje koje su ambasade nebeskoga carstva u Crnoj Gori i luče koje sijaju", rekao je Roman.

Svetinje su, kako je kazao, i stubovi od neba do zemlje ”koje nas, kad im pristupimo, obnavljaju, preobražavaju, vaskrsavaju i puštaju svojim domovima, neuporedivo boljima i čestitijima nego kad smo tek u njih stigli”.

Litiju u Beranama večeras je predvodio jeromonah Ilarion, iguman manastira Draganac na Kosovu, dok se okupljenima obratio jeromonah Evstatije, sabrat manastira Đurđevi Stupovi.

"Mi ne branimo samo Crkvu, već i ljudsko dostojanstvo, pravni poredak naše države, a time i samu državu", poručio je otac Evstatije.

Bjelopoljci su i ovog puta šetali od Crkve Svetih apostola Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu, a litiju u Mojkovcu predvodio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, od hrama Hristovog roždestva.

Litije su održane i na Žabljaku, u Baru, Pljevljima, Herceg Novom.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније