Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2020. 21:10   >>  28. 02. 2020. 06:34 3

IJZ

"Prevencija najvažnija, epidemiolozi pripravni"

Ljekar Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović saopštio je da su epidemiolozi u Crnoj Gori, iako nema potvrđenog slučaja da je neko zaražen koronavirusom, pripravni 24h. On je u emisiji "Zumiranje" na TVCG, objasnio da je u sprječavanju koronavirusa prevencija najvažnija. Jedna od takvih mjera je i nadzor osoba koje dolaze iz inostranstva, kaže Joksimović, ističući da je crnogorska inspekcija povukla sasvim normalne i racionalne poteze.

Miro Knežević, pomoćnik ministra zdravlja, ponovio je da je zdravstveni sistem Crne Gore potpuno spreman da pruži adekvatan odgovor u slučaju epidemije.

Upitan kada država može da reaguje i zabrani javna okupljanja, Knežević kaže da se situacija u državi i van države prati. 

"Još nemamo ni jedan slučaj zaraze virusom, za sada preporuke ne idu u tom smjeru, a kako će se situacija razvijati vidjećmo u budućnosti," naveo je Knežević.

Podsjeća da je formirano Nacionalno koordinaciono tijelo za praćenje situacije i u saradnji sa drugim institucijama svi su spremni da reaguju," istakao je Knežević.

Granična policija po dolasku u Crnu Goru putnike legitimiše, pokriveni su svi granični prelazi, i kopneni i morski i avio saobraćaj.

"Zatim ispunjavanjem upitnika dobijaju se informacije da li je osoba bila u kontaktu sa oboljelim ili dolazi sa područja koje je ugroženo. Osoba koja je pod nadzorom, je u obavezi da se dva puta u 24h javlja epidemiologu, te osobe borave u svojim kućama, nije potrebno da im se ograničava kretanje," naveo je Knežević, ističući da su predvidjeli sve šta da se radi ukoliko dođe do širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Joksimović objašnjava da aktivni zdravstveni nadzor ne znači samo javljanje ljekaru dva puta dnevno s obavještenjem kako se osoba osjeća. Dodaje i da mjera ograničavanja kretanja nije zakonski regulisana.

"Međutim kada kažete visoka je preporuka da ostanete kod svojih kuća, onda to uglavnom građani ispoštuju. Jer je to odgovorno prema zajednici, sebi, svojoj porodici. Kada još nemamo nijedan potvrđeni slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, mislim da su mjere zdravstvenog nadzora savim normalne i racionalne preporuke,"naveo je Joksimović.

Kaže da su epidemiolozi, koje se bave zaraznim bolestima u domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje, od pojave prvih   informacija od kraja decembra su u jednoj vrsti mobilnosti, pripremajući se na odgovor.

"U početku se nije znalo koliko će se virus širiti, pa je sa procjenom situacije i naš oprez rastao i odgovor na situaciju," rekao je Joksimović.

Joksimović kaže da je strah dobar, ali ne i pretjerani strah, jer panika, kako objašnjava, može da parališe i nada se da do toga neće doći.

Prije samo sedam dana i situacija u Italiji je bila potpuno drugačija, kaže Joksimović, dodajući da to pokazuje i koliko je situacija dinamična i kako se sve brzo mijenja.

"Ljekari su pripravni 24h dnevno," naveo je on.

"Pored redovnih aktivnosti koje nijesu male, imamo vanredno dešavanje na globalnom nivou, pojava novog oboljenja. To sve dovodi do toga da je neophodna stalnu komunikaciju sa građanima, ogroman je obim posla na ljekarima," naveo je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније