Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

27. 02. 2020. 20:59 >> 21:00
13

SPOMENIK SV. SIMEONU

Burzan: Od mita prave istoriju

Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada nije stigao zahtjev ni pravnog ni fizickog lica za podizanje spomen-obilježja Svetom Simeonu Mirotočivom u Podgorici, saopštili su iz resora Televiziji Crne Gore. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nijesmo dobili odgovor da li su se obratili nadležnima zahtjevom za njegovo podizanje. Publicista Danilo Burzan za TVCG kaže da na lokaciji turske tvrđave Depedogen, na ušću Ribnice u Moraču, nikada nije bilo drugih građevina, a da je sve drugo mit.

Da li je na ušću Ribnice u Moraču zaista turska tvrđava ili Nemanjin grad kako tvrdi Srpska pravoslavna crkva - to je sporenje od vajkada, kaže Burzan.

"Na lokaciji turske tvrđave Depedogen nikada nije bilo drugih građevina. Međutim, mitomanija i priča o Nemanjinom gradu je nastavljena. Pošto to nije dalo rezultate sjetili su se da na toj lokaciji naprave nešto što je vlasništvo srpske crkve. Kupili su privatnu kuću od porodice Pejanović i njegovog komšije i dogradnjom, uzgred ne znam da li uz odobrenje, napravili vjerski objekat koji je prvo nazvan duhovni centra Sv. Simenona. Nedavno smo pročitali da je to preraslo u manastir Sv. Simenona", kaže Burzan.

A ispred manastira nalazi se i spomenik Sv. Simenona Mirotočivom.

"Time je trebalo dokazati da je to lokalitet koji velikosprpski promoteri nazivaju Nemanjinim gradom, odnosno da je to negdašnja tvrđava Ribnica, a zna se po biografiji Stefana Nemanje da je on bio u izbjeglištvu i da je rođen u Ribnici. Ali, veliko ali, Ribnica nikad nije bila varoš, nije bila grad, bila je rijeka, župa, odnosno oblast pored rijeke Ribnice. To je istorijski utvrđeno", ističe Burzan.

A da li je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila odobrenje od nadležnih organa za podizanje spomenika Svetom Simeonu miroptočivom, kao i za prenamjenu privatno-stambenog objekta u Staroj varoši u manastir, odgovor nijesmo dobili. Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada tvrde da zahtjev nije upućen.

"Sekretarijatu za kulturu i sport nije stizao zahtjev, ni pravnog, ni fizičkog lica za podizanje spomen-obiljećja. Budući da isti nemamo u evidenciji, uputili smo prijavu Upravi za inspekcijske poslove, odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine da preduzme mjere u okviru svojih nadležnosti", saopštio je Sekretarijat.

Dok grad ne preduzme mjere, nekome je omogućeno da, kako tvrdi Burzan, prekraja crnogorsku istoriju.

"A to znači, evo spomenik Sv. Simeonu, evo manastira, evo tvrđave čiji se ostaci navodno zovu Ribnica, eto to je njegov rodni grad. Dakle, kockice su se složile i neko je uspio da od mita napravi istoriju i to će naši potomci, a nadam se da neće, prohvatiti zdravo za gotovo, da je to rodno mjesto Stefana Nemanje", poručuje Burzan.

Zato je više nego očigledno da je sve raženo planski, kako bi takve vjerovanje zaživjelo, zaključuje Burzan.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније