Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2013. 15:00 >> 15:15
1

MAREZA MANJE MUTNA

Nema kiše - nema zamućenosti

Sva kraška vrela, pa i Mareza, zamućuju se usljed svake obilnije kiše, dok se poznato podgoričko vodoizvorište održava po najvišim standardima, kazao je za Portal RTCG tehnički direktor Vodovoda Filip Makrid.

"Mareza je, kao i svako kraško izvorište, sklona zamućenjima usljed obilnih padavina. Međutim, ne mogu da se složim sa konstatacijom da se ona zamuti nakon svake jače kiše. Desilo se samo dva puta u toku ove godine, a mi smo imali ekstremne kiše kada je padalo preko 180 litara po metru kvadratnom", rekao je Makrid.

On je istakao da će do kraja dana mutnoća vode sa Mareze najvjerovatnije pasti na "normalan" nivo. Na pitanje zbog čega prethodnih godina nije tako često dolazilo do zamućenja, Makrid je kazao da se to dešavalo, ali da se tome nije poklanjala pažnja.

"I ranije je bilo zamućenja, ali ne znam koliko se tome pridavala pažnja. Čak je prethodnih godina bila mnogo drastičnija situacija, kada smo isključivali kompletnu Marezu", kazao je Makrid.

On je naveo da se voda analizira u savremenoj laboratoriji.

"Da bi zaštitili svakog građanina Podgorice, zbog širenja grada, urbanizacije i činjenice da se zaraze najbrže šire vodom, mi smo napravili laboratoriju koja detektuje i najmanje zamućenje", rekao je Makrid.

On objašnjava da je zamućenja moguće spriječiti, ali ne na samom izvoru, već prečišćavanjem vode, a takvo rješenje zahtijeva mnogo novca. Međutim, kako kaže, Mareza se održava po najvišim standardima.

"Vodoizvorište se održava regularno i jedno je od najuređenijih u Crnoj Gori. Odlično je opremljeno u području crpne stanice Mareza 2 i nešto siromašnije u području Mareza 1. Zona oko izvorišta je potpuno ograđena, gotovo 40 hektara prostora koji se obezbjeđuje na više tačaka, posjeduje punkotve pokrivene video nadzorom i stalnu posadu na crpnim stanicama", kazao je Makrid. 

On je istakao da tako nešto i zaslužuje jedno od najvećih izvorišta u Crnoj Gori. Makrid je pojasnio da je sliv Mareze izuzetno veliki i da postoje ukrštena mišljenja naučnika odakle dolazi voda.

"Međutim, izvorište ne manjka po bilo kom aspektu vezanom za održavanje i obezbjeđenje. Odnosno, mogu da tvrdim da je to najbolje obezbijeđeno izvorište u Crnoj Gori", zaključio je Makrid.

 Filip Rakonjac

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније