Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

28. 02. 2020. 09:31   >>  09:35

MILJANOVIĆ OCIJENILA

Rijetke bolesti u CG na nivou Evrope

Učestalost rijetkih bolesti u Crnoj Gori je na nivou Evrope, kazala je direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju KCCG Olivera Miljanović. Ona je za Jutarnji program RTCG istakla da, prema očekivanim statistikama, oko 30 hiljada osoba, odnosno porodica u Crnoj Gori, u nekom obiliku se mogu susresti sa nekom rijetkom bolešću.

Kako je pojasnila, to ne znači da kod nas ima 30 hiljada oboljelih od rijetkih bolesti, što se često pogrešno interpretira, već postoji mogućnost da se sretne sa rijetkim bolestima.

"Preko 70 odsto rijetkih bolesti zahvata djecu i od njih nešto manje od 50 odsto ne doživi svoje punoljetstvo. Mi pacijentima obezbjeđujemo kompletnu dijagnostiku i kada je ona indikovana onda je ona u potpunosti podržana u okviru zdravstvenog sistema, odnosno na teret Fonda zdravstvenog osiguranja", kazala je Miljanović.

Centar za medicinsku genetiku i imunologiju KCCG danas obilježava Dan rijetkih bolesti, a ovaj datum se obilježava od 2012. godine nizom aktivnosti.

Ove godine će to, kako kaže Miljanović, biti aktivnost fokusirana prije svega na građane. U centralnom holu Poliklinike centralne zgrade KCCG na prizemlju postavljen je štand na kome će svi zainteresovani moći da dobiju informacje o rijetkim bolestima, koji su rizici da neko ima ili nosi rizik za neku rijetku bolest i na koji način ako sumnjaju mogu da dođu do dijagnostike.

"Dijagnoza rijetkih bolesti u Evropi se čeka nešto malo manje od pet godina. Oko 40 odsto dobije dva do tri puta dijagnozu koja nije tačna i oko 25 odsto čeka na dijagnozu oko 25 do 30 godina. Zbog toga su rijetke bolesti u fokusu i obilježavaju se kroz određeni dan u godini i to je upravo 29. februar, koji simbolizuje rijetkost u kalendaru, povezano sa rijetkošću u bolestima. U Crnoj Gori zvanična statistika ne postoji, jer kao i u brojnim zemljama okruženja i šire ne postoji zvanični registar, što je put koji nas očekuje", kazala je Miljanović.

Kako je istakla, ono što se može reći na osnovu ostalih parametara vitalne statistike, učestalost rijetkih bolesti u Crnoj Gori je na nivou Evropskog regiona.

"Obzirom na to da je smrtnost dojenčadi na izuzetno niskom nivou, a samim tim isplivavaju neke druge bolesti, kao što su rijetke, odnosno među njima nasljedne bolesti koje čine preko 70 odsto svih rijetkih bolesti. Tako da u Crnoj Gori očekujemo, da oko 30 hiljada osoba, odnosno porodica se u nekom obiliku susretnu sa nekom rijetkom bolešću", pojašnjava Miljanović.

Nažalost, podatak da ih je manje od 30 hiljada, kako ističe, je što su rijetke bolesti progresivne, degenerativne, najvećim dijelom neizlječive i smrtne. Najčeše pogađaju djecu.

"Svima u svijetu predstoji borbi, pa i nama u Crnoj Gori i to je razlog zašto obilježavamo taj dan. Da skrenemo pažnju na značaj rijetkih bolesti, da damo podršku porodicama", kazala je Miljanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније