Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

28. 02. 2020. 12:15 >> 12:17

SICILIJANOS O CG

Zaštita ljudskih prava na zadovljavajućem nivou

Nivo zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori je zadovoljavajući, ocijenio je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Linos Aleksandre Sicilijanos i poručio da država u promovisanju i zaštiti tih prava treba da se oslanja na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu suda u Strazburu. Jako je važno, kako je rekao, imati nezavisno pravosuđe da bi pravosudni sistem mogao da služi kao kontrola ostale dvije grane vlasti.

Sicilijanos je u intervjuu agenciji Mina kazao da je pred Evropskim sudom za ljudska prava u toku 77 slučajeva protiv Crne Gore.

Kako je naveo, presude su već donijete u predmetima koji se odnose na pravično suđenje, pristup sudu, dužinu postupka, problematično izvršenje presuda od strane države.

“Imate takođe predmete koji se odnose na zlostavljanje, pravo na privatni život i pravo na imovinu. To su manje više izolovani predmeti i ne mogu da govorim o strukturiranom problemu zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori”, kazao je Sicilijanos.

Kako je naveo, globalno govoreći nivo zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori je zadovoljavajući.

Sicilijanos je istakao da sudske vlasti treba da budu svjesne da se Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda proteže kroz sve grane prava i da je ona instrument za svakodnevni rad pravosuđa.

Kako je naglasio, u promovisanju ljudskih prava i sloboda i njihove zaštite zemlje treba da se oslanjaju na tu Konvenciju i na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.

“Danas smo imali sjajan sastanak sa predstavnicima Vrhovnog suda i vidimo nastojanja tog suda da uvijek uzme u obzir sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i unapređuje zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori”, kazao je Sicilijanos.

Kako je naveo, u Crnoj Gori neki od pravnih lijekova su djelotvorni, ali naravno uvijek ima mjesta za napredak.

On je istakao da je uspostavljanje nacionalnih pravnih lijekova izuzetno značajno zbog toga što Evropski sud za ljudska prava radi na osnovu supsidijarnosti.

“Supsidijarnost znači dvije stvari. Prva je ta da nacionalne vlasti imaju prvobitnu odgovornost da zaštite ljudska prava kroz djelotvorne pravne lijekove, a druga da se to konvencijsko pravo uključuje samo ukoliko ti pravni lijekovi na nacionalnom nivou ne funkcionišu”, objasnio je Sicilijanos.

Zbog toga, kako je istakao, za države je posebno važno da imaju djelotvorne pravne lijekove.

Sistemi zaštite ljudskih prava podložni su evolutivnom razvoju, pa se u tom smislu o Konvenciji govori kao o “živom instrumentu”.

Upravo je ta doktrina živog instrumenta, kako je naveo Sicilijanos, uslov da bi se održao taj sedamdesetogodišnji dokument.

“Treba da razvijamo tu doktrinu živog instrumenta i dinamiku tumačenja tog instrumenta da bismo zadržali korak sa sadašnjim uslovima života. Mi imamo različite predmeta sada, koji bi bili potpuno nezamislivi za priređivače Evropske konvencije prije 70 godina”, kazao je Sicilijanos.

Kako je dodao, u tumačenju Evropske konvencije za ljudska prava i slobode uvijek je potrebno ići naprijed.

“Ono što vidim kao najznačajniji problem i pitanje je vladavina prava i nezavisnost pravosuđa. Jako je važno imati nezavisno pravosuđe da bi pravosudni sistem mogao da služi kao kontrola ostale dvije grane vlasti”, kazao je Sicilijanos.

Vrhovni sud Crne Gore i Zastupnik države pred Evropskim sudom za ljudska prava izradili su dvije analize o izvršenju presuda tog suda, za 2018. i prošlu godinu.

Sicilijanos je ocijenio da su te analize izuzetno dobro napravljene i važne za bolje shvatanje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava.

“To je instrument koji je izuzetno važan u sprovođenju, odnosno izvršenju presuda Evropskog suda, jer se tim dokumentom zapravo garantuje funkcionisanje cijelog ovog sistema. Mislim da ti dokumenti u velikoj mjeri dopinose boljem razumijevanju i procesu izvršenja u Crnoj Gori”, naveo je Sicilijanos.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније