Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg/Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

29. 02. 2020. 12:35 >> 14:24
95

LITIJA U PODGORICI

Amfilohije: Predsjednik i premijer da povuku Zakon

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je danas ponovo predsjednika i premijera Crne Gore da povuku Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit kijevski Onufrije predvodio je danas litiju ulicama Podgorice. Prethodno je Onufrije sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i SPC služio liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Srpska crkva danas organizovala je skup koji su nazvali slavom Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno praznikom Svetog Simeona Mirotočivog (Stefan Nemanja), a u okviru njega i litiju - “krsni hod“.

“Zahtijevamo od predsjednika i premijera da radi svog i obraza Crne Gore povuku onaj bezbožni zakon. Nadamo se da će to uraditi ako hoće da u istoriji budu upamćeni kao časni ljudi”, rekao je Amfilohije.

Mitropolit kijevski Onufrije je kazao je nakon današnje liturgije da je Crna Gora interesantna država koja je u svijetu poznata po živopisnoj prirodi, bogatoj kulturi i izuzetnoj arhitekturi iz raznih epoha. Poznata je, kaže, i po dobrim i hrabrim ljudima koji su oduvjek čuvali pravoslavnu vjeru.

“U Crnoj Gori postoje mnoge drevne svetinje. Mitropolija nosi spasiteljsku misiju i svijetu je pokazala mnoge svetinje među kojima su Sveti Vasilije, Sveti Petar Cetinjski i mnogo drugo. Posebno mjesto nosi Sveti Simeon Mirotočivi. Njegovo duhovno naslijedje je važo za sve slovenske narode”, rekao je kijevski mitropolit. 

Naši narodi danas, dodaje on, prolaze kroz mnoga iskušenja, a kroz vijekove su samo vjera i vjernost bogu pomogli da se sačuvamo.

“Danas se molimo Bogu da prestane progon crkve i da se zla srca otkrave i da nastupi mir”, rekao je Onufrije.

Amfilohije je poručio državi "da se napuni plovodima pravednosti".

“Danas imamo posebno blagoslov Božji. Dobili smo blagoslov iz Ukrajine iz kijevske Rusije. Crkva Božja nema granica nego je sve jedno”, rekao je Amfilohije.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije da mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, i da je neprikladno da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca čime ugrožava postojeće prijateljske odnose izmedju ukrajinskog i crnogorskog naroda.

Organizovanim grupama iz regiona koji budu pokušali da uđu u Crnu Goru da bi prisutvovali današnjem protestu koji u Podgorici organizuje Srpska pravoslavna crkva neće biti dozvoljen prelazak granice, piše Pobjeda.

Пратите нас на

Коментари95

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније