Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 02. 2013. 22:43   >>  22:40

GORE NEGO LANI

Kvalitetom života nezadovoljni građani većine opština, naročito Nikšića

Građani Nikšića najmanje su zadovoljni kvalitetom života u odnosu na stanovnike ostalih crnogorskih opština, pokazalo je istraživanje Američke agencije za međunarodni razvoj.

 

U istraživanju mjeri se i upoređuje mišljenje građana i preduzeća o privrednom potencijalu opština, kao i o sveukupnom kvalitetu života u crnogorskim opštinama.

Građani Nikšića su, prema istraživanju, kvalitetu života dali ocjenu nešto ispod “nisko”, što predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu.

Ni u Andrijevici nijesu zadovoljni kvalitetom života, ocjenjujući ga malo ispod “neutralnog” i smatraju da je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Građani Bara nijesu zadovoljni kvalitetom života i ocijenili su ga ocjenom ”neutralno“ ka “nisko”, uz blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, dok su stanovnici Berana ocijenili kvalitet života ispod nivoa “nisko” sa izrazitim padom u odnosu na prethodnu godinu.

,,Građani Bijelog Polja nijesu zadovoljni kvalitetom života, ocjenjujući ga malo iznad ocjene ,,nisko“, nešto lošije u odnosu na prethodnu godinu. Kvalitet života u Budvi je ocijenjeno ,,neutralno” ka ,,nisko”, sa neznatnim padom u odnosu na prethodnu godinu, ali to još smješta Budvu u prve tri opštine u Crnoj Gori za ovu kategoriju«, navedeno je u istraživanju.

Građani Cetinja su ocijenili kvalitet života blizu ocjene ,,nisko” i nešto lošije u odnosu na prethodnu godinu.U Danilovgradu su ocijenili kvalitet života ocjenom nešto ispod “neutralno”, sa malom promjenom u odnosu na prethodnu godinu.

Stanovniuci Herceg Novog ocijenili su kvalitet života ocjenom ,,nisko” ka ,,neutralno”, uz blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

Građani Kolašina su kvalitet života ocijenili sa ,,vrlo nisko” i lošije u odnosu na prethodnu godinu.

Kotorani su kvalitetu života dali ocjenu ,,nisko”, i da je ono lošije u odnosu na prethodnu godinu, a Mojkovčani između ,,neutralno” i ,,nisko”, što je, takođe, nešto lošije u odnosu na prethodnu godinu.

Građani Plava nijesu zadovoljni kvalitetom života, dajući mu ocjenu između ,,nisko” i ,,neutralno”, što ukazuje na blago pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu.



U Pljevaljima su kvalitet života ocijenili ocjenom neposredno ispod “neutralno” i nepromijenjeno u odnosu na prethodnu godinu, a u Plužinama “nisko” ka “neutralno”, što se smatra blagim pogoršanjem u odnosu na prethodnu godinu.

Građani Podgorice ocijenili su zadovoljstvo kvalitetom života ocjenom ,,neutralno” ka ,,nisko”, što je blago pogoršanje u odnosu na prethodnu
godinu.

,,U Rožajama su najzadovoljniji kvalitetom života, ali i pored toga dali su ocjenu ,,neutralno”, što takođe pokazuje blago pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu, ali i to je bio jedan od najboljih nivoa ,,poboljšanja” u državi“, pokazuju rezultati istraživanja.

U Šavniku su kvalitet života ocijenili ocjenom ,,neutralno” ka ,,nisko” što je blago pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu.



Građani Tivta su među najzadovoljnijim u Crnoj Gori, ali je ocjena zadovoljstva još nešto ispod ,,neutralno”, uz blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

,,Građani Ulcinja nijesu posebno zadovoljni kvalitetom života i zadovoljstvo su ocijenili sa ocjenom ,,neutralno” ka ,,nisko”, što je blago pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu. Građani Žabljaka ocijenili su kvalitet života ocjenom ,,nisko” ka ,,neutralno”, uz blago pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se u istraživanju.

U istraživanju, kako je saopšteno iz USAID-a, nije zabilježena jasna prednost ili superiornost nijedne grupe opština. Na primjer, primorski dio nije pokazao bolje ili lošije rezultate u odnosu na opštine u centralnom ili sjevernom dijelu Crne Gore, niti su veće opštine znatno naprednije u odnosu na one manje.

,,Ista situacija je i u slučaju kada se porede opštine sa visokom stopom nezaposlenosti sa opštinama sa niskom stopom. Ipak, nekoliko opština imalo je znatno bolje rezultate od prosječnih u mnogim oblastima djelovanja i u tu grupu spadaju Andrijevica, Danilovgrad, Mojkovac, Tivat i Plužine“, kazali su iz USAID-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније