Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Darko Bulatović, TVCG ]

01. 03. 2020. 15:45 >> 17:40
5

GP VRAĆENOVIĆI

Novim prelazom olakšaće saobraćaj i kontrolu

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nastavljaju sa doborsusjedskim odnosima, a potvrda za to stiže i kroz početak izgradnje zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići - Deleuša. Projekat finansira Evropska unija, a cilj je da se na ovaj način poboljaša efiksanost prekograničnog saobraćaja, olakša kontrola, trgovina i transport roba.

Mašine opet bruje u Vraćenovićima. Nakon rekonstrukcije magistrale, na red je došao i granični prelaz na kojem će uskoro, udurženim snagama, kontrolu vršiti službenici graničnih policija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Bukvalno, sa samo jednim staklom će fizički biti odvojeni granični policajac Crne Gore i Bosne i Hercegovine", kaže za TVCg Janko Radosavović, komandir GP Nikšić.

Rekonstrukcijom će se značajno proširiti kapaciteti, ubrzati transport, unaprijediti kontrola robe i vozila, a skratiće se i zadržavanje na granici. Gradi se moderan objekat po svjetskim standardima, vrijedan oko 1,9 miliona eura.

"Imaćemo tri ulazne, tri izlazne trake, od kojih jedna posebna za terenta vozila jer je ovaj granični prelaz, po prometu teretnih motornih vozila drugi u Crnoj Gori poslije Dobrakova, u prosjeku ovdje dnevno prođe od 150 -250 teretnih vozila", navodi Radosavović.

Granični prelaz u Vraćenovićima narednih 90 dana biće poptuno zatvoren za saobraćaj zbog izgradnje putne infrastrukture. Izvođači su zato na vrijeme spremili i adekavntu saobraćajnu signazliaciju, poput ove na Vilusima, kako bi putnike uputuli na najbliže alternativne granične pelaze.

Vraćenovići svake godine bilježe rast prometa pa je prošle godine regositrovano skoro 590.000 putnika, a zbog blizine autoputa ka Zagrebu u budućnosti se očekuje i mnogo veći promet.

"Sa stopostonim stavljanjem u funkciju ovog graničnog prelaza, u 2021. godini, samtram da će promet putnika preći milion", kaže Radosavović.

Ovo je prvi od četiri zajednička granična prelaza . Uskoro će za te potrebe biti adaptirani granični prelazi Klobuk i Zupci sa bosansko-hercegovačke strane, a potpuno novi objekat, gradiće se i na Šćepan polju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније