Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2013. 18:32 >> 18:32

22 GODINE KASNIJE

Anima: "Morinj" nikoga nije postidio

Sjutra se navršavaju 22 godine otkako je JNA u sklopu ratnih akcija na tertitoriji Hrvatske formirala takozvani Centar za prihvatanje zarobljenika - logor Morinj podsjećaju iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA. U logoru je bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 ljudi, među kojima veliki broj civila, otvoren je 3. oktobar 1991. a zvanično zatvoren 18. avgusta 1992.

Nekadašnjim rezervistima JNA 1. avgusta 2013. izrečena je treća presuda. Optuženi su za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u "Sabirnom centru" u Morinju zbog nečovječnog postupanja i kršenja pravila međunarodnog prava.

Iz NVO Anime, su saglasni sa NVO Akcija za ljudska prava koja tumači da "suđenje izražava tendenciju pravosudnih vlasti Crne Gore, da one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima zločina poštedi odgovornosti".

"Moramo se sjetiti da sud u jednom od ranijih suđenja nije prihvatio veliki broj svjedočenja pa su morala biti ponavljana što je naknadno nanosilo patnju žrtvama, tako da su bili prinuđeni da protestvuju na granici (2012) čineći javnom tu nepravdu. Niko se nije postidio. Takođe, "državno tužilaštvo propustilo je da zločine u logoru Morinj tretira kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i da za takvo zlostavljanje optuži osobe koje su bile nadređene neposrednim izvršiocima", saopštavaju iz Anime.

Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj kako se može govoriti o pravdi i suživotu u Crnoj Gori, pitaju u ANIMI.

"Oni koji imaju i imali su privilegije jer su bili u moći da nanose patnju još uvijek to rade mijenjajući sredstva - kriminal, korupcija, ekonomsko iznurivanje, političko isključivanje, pokazujući svoje bahato lice odgovornih za zločine koji nisu privedeni pravdi. Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Od odnosa prema njima zavisi naša budućnost. Nećemo zaboraviti zločine koji su pravljeni u naše ime", poručuju iz Anime.

Ta NVO poziva građane da sjutra u 19 sati pogledaju projekciju filmova o logoru Morinj, u Kući slobodne misli u Kavču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније