Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2013. 17:56   >>  17:56 1

RADOVI PRI KRAJU

Za 10 dana mauzolej u novom ruhu

U godini kada se obilježava dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i mauzolej na Lovćenu zablistaće novim sjajem. Radovi na 500 stepenika su završeni, takođe na tunelu. Privode se kraju i konzervatosrki poslovi na samom mauzoleju, rekao je Radiju Crne Gore direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković.

"Radovi, u koje je uloženo milion i 150 hiljada eura, biće završeni za deset dana. Kada će biti svečano otvaranje to ipak zavisi od
Koordinacionog odbora za proslavu 200 godina od rođenja Njegoša", naveo je Živković.

Podgorica je prije dva dana dobila novi studentski dom. Uskoro počinje i gradnja univerzitetske sportske hale. Projekat je urađen.

Izvođač će biti danilovgradko preduzeće Gradnja promet. Hala od tri i po hiljade kvadrata imaće 800 mjesta na tribinima i mogućnost za bavljenje svim dvoranskim sportovima.

"Očekujemo da ćemo u narednih desetak dana dobiti dozvolu  i da ćemo krenuti sa radovima do polovine ovog mjeseca. Inače vrijednost tog projekta je preko tri miliona. Obezbeđeno je već pola miliona, a očekujemo da će ostatak biti izdvojen iz kapitalnog budžeta. Rok za završetak radova je 12 mjeseci, ali krajnji početak 2015.“, istakao je direktor Direkcije javnih radova.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu opredjeljen je novac i za početak izgradnje nove zgrade Parlamenta. Situacija za gradnju takvog zdanja je specifična jer je, kako kaže Živković, riječ o reprezentativnom objektu svuda u svijetu, koji je skup i mora zadovoljiti najzahtjevnije standarde - da svaki poslanik ima svoju kancelariju, da postoje svečane, ali i sale za zasijedanje, sofisticiranu opremu, dobre pristupne puteve.

"Učinjen je pomak ove godine. Formiran je žiri sačinjen od eminentnih stručnjaka iz urbanizma i arhitekture. Ja očekujem da će narednih dana ili mjeseci oni početi sa radom i da će raspisati tender za taj objekat", nada se Živković.

Do kraja godine Podgorica će dobiti jedinstvenu u regionu eko-zgradu Ujedinjenih nacija. Vrijednost tog objekta je četiri i po
miliona eura, ali će se, kako naglašava Živković, isplatiti za sedam ili osam godina.

Razlog je što će stvarati uštede energije, a imaće i posebne pumpe za zagrevanje i hlađenje koje se snabdjevaju iz Morače.

"To je jedan od rijetkih objekata u regionu koji će  pomoću fotonaponskih panela proizvoditi električnu energiju. Biće autonoman, a višak struje koji proizvede ići će u elektroprenosni sistem", saopštio je Živković.

Inače, budžet za javne radove ove godine iznosi 35 miliona eura. Do sada je realizovano 65 odsto projekata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније