Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 03. 2020. 13:12   >>  13:10

OBJAVLJEN JAVNI POZIV

Farmerima podrška u dostizanju EU kvaliteta mlijeka

Agrobudžetom za 2020. godinu nastavlja se podrška farmerima da unaprijede kvalitet sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, a samim tim i podsticaj njihovoj konkuretnosti i ostvarivanju većih prihoda.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka za 2020. godinu, kroz koji proizvođači mogu dobiti osnovnih 50 do 70 odsto bespovratne podrške za nabavku opreme za mužu i čuvanje mlijeka, uz dodatnu podršku za mlade, žene i poljoprivredne osiguranike.

"Podrška Ministarstva je 50% od ukupne vrijednosti investicije za nabavku opreme za mužu (muzilica, rosfrajnih kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju), odnosno 70% za nabavku opreme za hlađenje mlijeka (laktofriza). Za mlade poljoprivrednike (do 40 godina) podrška se uvećava za 5%, za žene podnosioce zahtjeva podrška se uvećava 5% i dodatnih 5% za one koji su poljoprivredni osiguranici", kazali su iz Ministarstva.

Za podršku po ovom javnom pozivu mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda na sopstvenom gazdinstvu.

Rok za podnošenje Zahtjeva za dodjelu podrške je 02. april 2020. godine

"Kvalitet sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama iz godine u godinu raste, zahvaljujući ovoj mjeri podrške, ali i kontinuiranoj edukaciji farmera na temu pravilne muže i održavanja kvaliteta mlijeka", navodi se u saopštenju.

U prošloj godini, podsjećaju, skoro 60% otkupljenog sirovog mlijeka bilo je u skladu sa kriterijumima EU, što je bilo 10% više u odnosu na 2018.

"Cilj Ministarstva je da nastavi sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo EU kvaliteta. Takođe, dostizanje najvećih standarda kvaliteta mlijeka, jednako je važno i za konkuretnost gazdinstva koja sama prerađuju mlijeko u tradicionalne mječne proizvode", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније