Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

02. 03. 2020. 16:50   >>  16:48

ISTRAŽIVANJE CGO

Sistematičnije raditi na unaprijeđenju prava OSI

Gotovo polovina građana smatra da je položaj osoba sa invaliditetom isti kao prije pet godina, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO). Građani smatraju da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa najviše diskriminacije prilikom zapošljavanja, obrazovanja kao i prilikom učestvovanja u sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Građani sa juga smatraju da nema pomaka u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u našoj državi, dok oni sa sjevera kao i visoko obrazovani ističu da napredak ipak postoji, pokazalo je to istraživanje CGO-a.

"Blizu polovine građana i građanki Crne Gore smatra da se položaj osoba sa invaliditetom isti kao prije pet godina. Što je podatak koji bi nadležni trebalo da razmatraju jer svi mi koji se bavimo njihovim pravima ali i same osobe sa invaliditetom očekuju napredak, a ne stagnaciju", saopštila je Maja Marinović iz CGO-a.

Prema istraživanju, više od 70 odsto građana procjenjuje da osobe sa invaliditetom nemaju iste šanse u zapošljavanju i napredovanju u poslu.

"Određene povlastice koje vlada daje kako bi se problem zapošljavanaja osi poboljašao ne prepoznaju svi. To su prepoznali i građani ,pa skoro 2/3 gradjana mišljenja da bi poslodavci radije platili nadoknadu državi nego zaposlili ososbu sa invaliditetom", navela je Marinović.

A, skoro 70 odsto ispitanika smatra da osobe sa invaliditetom teško ostvaruju mogućnost učešća u sportskim i rekreativnim mogućnostima.

"Osam od deset građana smatra da je potrebno ulagati u obrazovanje ososba sa invalididtetom, dok dvije trećine, što je za nas zabrinjavajuće, reklo da bi se djeca sa invaliditetom trebalo školovati odvojeno", kazala je Marinović.

Zaključak istraživanja, kako kažu u CGO, bio bi da građani mahom nemaju predrasude prema osobama sa invaliditetom.

"Izuzetak predstavlja nalaz da trećini ispitanika ne bi bilo prijatno da neko iz njihove porodice stupi u brak sa OSI", navela je Marinović.

Istraživanje je sprovedeno od 14. do 24. februara na 800 ispitanika u 17 opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније