Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 03. 2020. 13:33 >> 13:33
1

SJUTRA NA CETINJU

SDP predlaže Zakon o PIO

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) predložiće na sjutrašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, najavio je zamjenik predsjednika te partije Raško Konjević.

Konjević navodi da se tim zakonom stvaraju pretpostavke da obračun penzije za buduće penzionere bude znatno povoljniji jer se, kako dodaje, eliminiše četvrtina najlošijih godina čime bi penzije bile povećane.

Minimalna penzija bi, kako je kazao, porasla za 20%, smanjio bi se broj godina života potrebnih za penzionisanje i uvela rotirajuća formula koja bi takođe pozitivno uticala na standard penzionera.

SDP smatra da ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić treba da podnese ostavku.

"Jer već skoro dvije godine i pored dogovora sa sindikatom krije zakon i sporadično govori neistine oko termina njegovog usvajanja, dok njegovi poslanici i poslanici vlasti u Skupštini odbijaju da se o tom zakonu raspravlja.
Jasno je da je 130.000 penzionera najviše osjetilo ekonomsko-socijalni udar kroz povećanje poreza i akciza u zadnje tri godine, tako da je njihova penzija danas realno manja za 4% nego što je bila 2016. godine", kazao je Konjević.

On ocjenjuje da je podrška koju im, kako je kazao, hiljade ljudi svakodnevno daje kroz potpisivanje peticije za novi zakon o PIO u akciji "Pravo na bezbrižnu starost", jasan pokazatelj da se pitanje penzionerskog standarda i kvaliteta života ne može držati ispod stola ili u nečijoj ladici.

On tvrdi da se Zakon o PIO se nalaz u ladicama potpredsjednika Simovića i ministra Purišića već drugu godinu. 

"Prije nekoliko dana poslanici DPS su javno saopštili da žele da razgovaraju o ovom zakonu pa će glasanje u Parlamentu biti još jedna prilika da se vidi ko govori istinu", kazao je Konjević.

Zamjenik predsjednice SDP-a podsjeća da Crna Gora, ima najmanju minimalnu zaradu i najmanju minimalnu penziju od zemalja regiona, dok se Vlada hvali najvećim ekonomskim rastom u regionu.

"Za vlast građani imaju jednostavno pitanje kako smo to 'ekonomski tigar' u regionu, a plate i penzije su nam iz godine u godinu iste ili realno manje. Ko to ubira korist od ekonomskog rasta od povećanja poreza i akciza. U čije džepove se sliva taj novac? Za to vrijeme privilegovani tajkuni ne plaćaju poreze, a mnogi od njih su uništili resurse koje ima je država dala na raspolaganje. Dok oni koji pošteno rade i privređuju plaćaju najveće poreze u regionu", zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније