Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

04. 03. 2020. 15:25   >>  05. 03. 2020. 06:19 3

MARKOVIĆ

"Javni servis nema konkurenciju"

Premijer Duško Marković razgovarao je danas sa rukovodstvom Javnog servisa, u okviru inicijative "Savez za Evropu". Kako je saopšteno iz Vlade, konstatovali su da Javni servis ne treba da se takmiči u gledanosti sa komercijalnim medijima, već da obezbijedi kvalitetan program, što je standard i potreba u skladu sa javnim interesom.

"Javni servis sam po sebi nema konkurenciju. U našem pristupu i u našim zakonskim rješenjima treba da vas oslobodimo onoga što vas gura u konkurentsko ponašanje, ali zato morate obezbijediti kvalitet",  rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je informisao menadžment RTCG o razlozima pokretanja inicijative Savez za Evropu i o dosadašnjim razgovorima koje je ocijenio uspješnim. 

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić kazao je, nakon sastanka, da smatra da je dijalog dobra ideja za Crnu Goru.

"Mi smo danas akcentovali ono što smatramo ključnom ulogom Radio i Televizije Crne Gore, odnosno, ciljeve koje ona ima u podizanju stepena obrazovanja, stepena razumijevanja procesa u ukupnom društvu, te potrebu da RTCG bude dodatno otvorena, kako prema akterima crnogorskog društva, tako prema regionu i šire", naveo je Jovetić. 

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o medijima i Zakonu o RTCG.

"Iznijeli smo naša viđenja koji su to problemi koji se tiču novog zakonskog rješenja. Mi smo ponudili neka rješenja i čini mi se da su sve te ideje naišle na pravo razumijevanje", kazao je Jovetić.

Osim Jovetića, na sastanku sa predsjednikom Vlade bili su i generalni direktor RTCG Božidar Šundić, direktor TVCG Slavko Đurđić, direktor Radija Crne Gore Budimir Raičević, rukovodilac Multimedijalnog centra Ilija Šuković i potpredsjednik Savjeta RTCG Nikola Tatar.

Vlada i mediji treba zajedno da rade na jačanju crnogorske medijske scene

Marković i zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Nikola Marković na sastanku su ocijenili su da Vlada i mediji treba zajedno da rade na nadogradnji medijskog zakonodavstva, jačanju crnogorske medijske scene i njenoj održivosti i profesionalnosti kao potrebi crnogorskog društva. 

Na sastanku, održanom u okviru premijerove inicijative Savez za Evropu, razmotreno je u konstruktivnom duhu više predloga i sugestija o zaštititi i unapređenju crnogorskog medijskog prostora uključujući obavezu registracije medija i potpune transparentnosti vlasništva kao i dalje unapređenje oblasti medijskog oglašavanja, saopštili su iz Vlade.

Predsjednik Vlade i zamjenik glavnog urednika dnevnog lista "Dan", kako se navodi, saglasili su se da Komisija za istraživanje napada na novinare i imovinu medija dobije međunarodnu ekspertsku tehničku pomoć i da bude predstavljena u Savjetu za vladavinu prava.

Nikola Marković, zamjenik glavnog urednika dnevnog lista "Dan", ocijenio je da je višesatni razgovor dao i konkretno rješenje.

"Gdje smo postigli saglasnost da se komisija koja se bavi istagama napada na novinare i dobili smo poršku i saglasnost Vlade da se angažuje strani ekspert, kao ekspertska pomoć u slučajevima napada na novinare. Ostalo je da se vidi da li će to biti ekspert iz FBI, ili iz neke njemačke policijske organizacije.", kazao je Marković.

Predsjednik Vlade bio je, kaže Marković, raspoložen da čuje sve prijedloge. Jer, kako je saopšteno, i Vlada i mediji treba zajedno da nadograđuju medijsko zakonodavstvo.

"Imali smo neke primjedbe na sadašnji Zakon o medijima, prije svega one koji se tiču odavanja izbora informacija, ali i fonda za medijski pluralizam i naišli smo na razumijevanje da će se ta pitanja na Vladi otvoriti i da će se medijski zakoni ponovo preispitati", kazao je za TVCG Nikola Marković.

Razgovorom sa menadžmentom Javnog servisa i Dnevnog lista "Dan", premijer Marković je zaokružio seriju sastanaka sa predstavnicima medija.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније