Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 03. 2020. 18:13 >> 18:12

SAVJET ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Čipovano 13.000 pasa, problem lutalica još aktuelan

Savjet za zaštitu životinja je nizom aktivnosti poboljšao stanje sa populacijom pasa lutalica, čipovano je i vakcinisano 13.000 pasa, ali kako je istaknuto na sjednici Savjeta, očekuju u narednom periodu veću saradnju i uključenost lokalnih uprava u rješavanju ovog problema.

Na sjednici Savjeta konstatovano je da je uspostavljena jedinstvena baza za identifikaciju i registraciju pasa u koju je do sada, kroz akciju čipovanja, registrovano oko 13.000 pasa, ali i njihovih vlasnika. Kako su istakli, psi su vakcinisani protiv bjesnila. I ove godine biće nastavljena ista mjera kroz koju će biti besplatno dalje čipovanje i vakcinacija pasa, sa ciljem registrovanja što većeg broja.

Najveći broj projekta započetih u prethodnoj godini u saradnji sa NVO, realizuje se planiranom dinamikom, a kako je napomenuto, pozvani su svi predstavnici NVO iz ove oblasti da se prijave na javni poziv za finansiranje za ovu godinu koji je objavljen.

"Na sjednici je dat predlog da se do kraja ove godine izvrši evaluacija efikasnosti svih realizovanih projekata u prethodne dvije godine od kada je Savjet formiran, kako bi se razmotrio način finansiranja u narednoj. Usvojen je i finalni nacrt nacionalne startegije za kontrolu populacije pasa, koji je u proceduri prikupljanja mišljenja, kako bi se poslao Vladi na usvajanje", ističe se u saopštenju.

Savjet je konstatovao da u dijelu rješavanja problema pasa lutalica, i pored svih sprovedenih aktivnosti i napora Savjeta, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za bezbjednost hrane i civilnog sektora, još nema očekivanih rezultata na terenu.

"Lokalne uprave nijesu dovoljno angažovane. Uslovi i način držanja svih životinja, propisuju jedinice lokalnih samouprava, a nadzor nad takvim donijetim propisima treba da vrše lokalne samouprave, kao i da obezbjede uslove za čuvanje napuštenih životinja. Na žalost, u najvećem broju opština, zaštita dobrobiti životinja nije među prioritetima. Psi lutalice su i dalje na ulicama, a sa druge strane lokalne uprave isplaćuju znatne iznose novca na ime odštete građanima zbog ujeda pasa. Savjet je ocijenio da se lokalne uprave moraju intenzivnije uključiti u ovu problematiku. U nacrtu Nacionalne strategije za kontrolu populacije pasa definisano je da sve lokalne samouprave treba da u roku od najkasnije dvije godine donesu programe kontrole populacije pasa, što će zahtijevati punu uključenost nadležnih lokalnih službi", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније