Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

06. 03. 2020. 07:23 >> 07:21
33

U MOJKOVCU

Joanikije htio da prisvoji crkvu koju SPC nije gradila

Ministarstvo finansija Crne Gore usvojilo je 28. januara ove godine žalbu Mjesne zajednice Polja i Opštine Mojkovac te poništilo rješenje tamošnje područne jedinice Uprave za nekretnine kojim je u katastru urađena izmjena upisa i konstatovano pravo svojine Budimljansko-nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve nad Crkvom Blagovijesti.

Rješenjem broj 07-21812/1-2019 poništen je upis koji je obavila područna jedinica Uprave za nekretnine Mojkovac, a predmet vraćen na ponovni postupak.

Tim rješenjem država je spriječila da, bez ijednog dokaza o porijeklu imovine, Budimljansko-nikšićka eparhija Srpske pravoslavne crkve postane vlasnik vrijednog kulturno-istrorijskog objekta koji su gradili građani Polja.

Ispravka upisa

Dokumenta koja posjeduje Pobjeda pokazuju kako je vladika Joanikije Mićović perfidno ostvario, samo dvadesetak dana prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, upis Crkve Svete Blagovijesti u imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Prvo se 15. novembra 2019. godine upravi za nekretnine u Mojkovcu pismeno obratio punomoćnik eparhije SPC advokat Miladin. M. Miki Joksimović zahtijevajući da se obavi "ispravka upisa prava na nepokretnosti", konstatujući da je greškom upisana Crkva Blagovijesti u Poljima kao imovina "Vakovski posjed – Crkva Gornja Polja".

Prema tumačenju advokata Joksimovića, kako Crkva nema svojstvo pravnog lica, potrebno je da se "greška ispravi" i kao vlasnik crkve upiše eparhija SPC.

Da li je dopis od dvije prosto proširene rečenice (!) bio tako jezgrovito napisan, ili je kod načelnice područnog organa Uprave za nekretnine Stanke Filipović presudilo što advokat Joksimović ima punomoćje direktno od vladike Joanikija, ali je već 10. decembra – napravljen novi upis, piše Pobjeda.

Nijesu mnogo pomagali zvanični prigovori predstavnika opštine Mojkovac Dejana Minića koji se zalagao da se crkva, kapela i lokalno groblje vode - kao državna imovina. Dvadeset dana prije nego što će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti usvojen u crnogorskom parlamentu, mojkovačka uprava za nekretnine predala je Crkvu u Poljima u ruke Srpske pravoslavne crkve, a groblje i kapelu upisala kao vlasništvo države, odnosno lokalne uprave.

Glatko je odbačena i važna primjedba Opštine Mojkovac i Mjesne zajednice Polja da je još 1995. godine izvršeno izlaganje katastra nepokretnosti, da se u tom javnom postupku kao stranka nije pojavila Srpska pravoslavna crkva niti bilo koja druga vjerska zajednica i da je upis nepokretnosti zakonski sačinjen.

Na odluku mojkovačke uprave za nekretnine nije uticala čak ni bitna istorijska činjenica: da će njihovom odlukom Eparhija budimljansko-nikšićka SPC, koja je osnovana 2001. godine, postati vlasnik 1/1 crkve koje je sagrađena – 1894. godine!

Ispravka ispravke

Ipak, četrdesetak dana kasnije reagovalo je Ministarstvo finansija Crne Gore: usvojilo je žalbu Mjesne zajednice Polja i Opštine Mojkovac, ustanovilo da su prekršeni članovi 11, 12 i 22 Zakona o upravnom postupku, da je pogrešno tumačen institut ispravke greške, pa je predmet vraćen na ponovni postupak.

Za razliku od lokalne jedinice Uprave za nekretnine, Ministarstvo finansija je u rješenju od 28. januara ove godine respektovalo podatke koji govore ko bi mogao da bude vlasnik crkve u Poljima.

Prije svega činjenicu da je Crkva Blagovijesti u Poljima ,,nedvosmisleno izgrađena od sredstava građana Polja, njihovim dobrovoljnim radom, sredstvima nekadašnje Knjaževine Crne Gore, da je izgradnju crkve najvećim dijelom finanistrao Kralj Nikola I“ (tadašnji knjaz).

"Promjene upisa moguće su samo uz dostavu pravnog osnova iz člana 84 Zakona o državnm premjeru i katastru nepokretnosti, odnosno na osnovu zakona, izvršene odluke nadležnog organa, pravosnažne odluke suda i ispravke o pravnom poslu sačinjene u skladu sa zakonom", piše u rješenju koje potpisuje načelnik uprave Uglješa Baković.

Nakon obrazloženja, konstatuje se da dispozitiv prvobitnog rješenja "nije jasan, niti je određen, niti je moguće njegovo izvršenje na način kako je to odredio organ, a što je suština da svako od vlasnika ima svoj list nepokretnosti".

Čekajući epilog

Tako je država, makar u jednom slučaju, uspjela da ispravi grešku prvostepenog lokalnog organa ili institucije.

Međutim, tek će se detaljnim istraživanjem, koje državne institucije moraju da izvedu u narednih 12 mjeseci, precizno utvrditi koliko je ovakvih i sličnih rješenja bilo širom Crne Gore. Biće neophodno za svaki slučaj utvrditi i kršenje zakona, bilo da je postojala namjera ili je plod neznanja službenika državne uprave.

Pitanje je, ipak, da li će se objelodaniti sve mahinacije, zloupotrebe položaja ili korupcionaški poslovi prilikom upisivanja sakralne imovine od početka devedesetih do današnjih dana. Prema informacijama Pobjede, postoje indicije da su neka važna dokumenta već nestala iz pojedinih lokalnih katastarskih ureda.

Ono što se sada otkriva, u katastarskim opštinama koje su predale podatke, ukazuje da postoje brojni primjeri nezakonitih ili neosnovanih upisa ili prepisa imovina. Pobjeda već dva dana piše da su, mimo Zakona o državnoj imovini, čak i grobna mejsta na gradskim i seoskim grobljima postala vlasništvo – Srpske pravoslavne crkve.

Slučaj crkve u Poljima kraj Mojkovca ogledni je primjer kako su državni službenici spremni da zanemare interes države za koju rade, navodi Pobjeda.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније