Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

06. 03. 2020. 15:44   >>  15:43 2

ISTRAŽIVANJE

Seksualno nasilje doživjelo 64 odsto žena

Istraživanje Sigurne ženske kuce, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i NVO Prima, pokazalo je da je čak 64 odsto žena doživjelo seksualno nasilje od partnera, dok je svega 12 odsto prijavilo nasilinika... Iz MUP-a poručuju da je država odlučna da stane na put nasilju nad ženama i djevojčicama i ohrabruju žrtve da prijavljuju nasilnike..

Od 100 žena i djevojčica koje su doživjele seksualno nasilje u Crnoj Gori, dva odsto počinilaca je kažnjeno i od toga samo je jedan dobio kaznu zatvora, pokazalo je istraživanje Sigurne ženske kuce, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja i NVO Prima.

"Nasilnici su na slobodi i rade što ne treba i ne smije da radi. Kazne su male... Ja vjerujem da veće kazne mogu nešto da promijene ovako stajaćemo, pričaćemo još 20 godina", kazala je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Čak 64 odsto žena doživjelo je seksualno nasilje od partnera, dok je svega 12 odsto prijavilo nasilinika.

"Žene ne prijavljuju zbog straha, stida, nepovjerenja u institucije. Zato su nam potrebni snažni zakoni i djelotvoran pravosudni sistem. Treba da se borimo na svim frontovima", poručila je Plamena Halačeva iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zabrinjava da većina ispitanica tvrde da ne bi prijavile nasilje jer vjeruju da nasilnik neće biti kažnjen.

"Vjerujte ženama, djeci i kad god čujete prijavite seksualno nasilje. Medicinski radnici ne prijavljuju i to je zločin", navodi Raičevićeva.

U 70 odsto slučajeva državni tužioci su odbacili krivičnu prijavu. Dokazivanje krivice je teško bez iskaza žrtve.

"Nasilnik takvog sklopa ne priznaje učešće u događaju što ne shvata šta je uradio ili mu je normalno. Pa vam je jasno koliko je za dokazivanje krivice važno kazivanje žrtve i da to bude jedini dokaz da se taj dokaz desio", kazala je Danka Ivanović-Đerić iz Višeg državnog tužilaštva.

Nasilje nad ženama je ozbiljan problem i zato odgovor mora biti zajednicki i sistemski, poruČuju iz MUP-a.

"Suzbijati nasilje nad ženama, a ako do nasilja dođe, efikasno reagovati da se žrtva adekvatno zaštiti, a prestupnika procesuirati i kazniti", kazao je Dragan Pejanović, državni sekretar u MUP-u.

Država je odlučna da stane na put svakom obliku nasilja nad ženama poručeno je sa konferencije pod nazivom "Osvijetli, vjeruj, djeluj". Zato ohrabruju žene da ne ćute i prijave nasilje koje se ne smije tolerisati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније