Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

07. 03. 2020. 13:00 >> 12:58

VUČINOVIĆ ČESTITALA 8. MART

"Osnaživati prava i slobode žena"

Žene nijesu ostvarile punu ekonomsku i političku ravnopravnost u odnosu na muškarce, iako se 8. marta proslavlja od 1911. godine, ocijenila je ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović.

"Međutim, to ne znači da ne trebamo i dalje i u kontinuitetu raditi na osnaživanju i unapređenju prava i sloboda žena", navela je Vučinović u čestitajući 8. mart Međunarodni dan žena.

Ona je ocijenila da je u tom procesu neophodno da svi društveni subjekti, zajedničkim radom, doprinesu rodnoj ravnopravnosti mnogo više kroz djela, a ne samo kroz riječi.

Ona je rekla da je Crna Gora odavno prepoznata kao društvo koje afirmiše politiku evropskih vrijednosti i načela, zasnovanih na dijalogu i međusobnom razumijevanju.

Vučinić je ocijenila da zato treba još više pokazati spremnost da se kroz javni, civilni i svaki drugi sektor, utiče na još kvalitetnije kreiranje politika, neophodnih u osnaživanju žena, a samim tim i cjelokupne zajednice.

Prema njenim riječima, 8. mart ne smije služiti samo kao prisjećanje na davno prošlo vrijeme, kada su se žene prvi put izborile za svoja prava.

"Ženska prava i slobode su obaveza svih nas, da zajednički djelujemo 365 dana u godini, te da se svakodnevno zalažemo za puno ostvarenje ravnopravnosti žena u društvu", poručila je Vučinović.

Ona smatra da žene treba da budu svjesne da imaju dovoljno sposobnosti i znanja da se bore i izbore za ciljeve, kroz sve relevantne institucije.

"Jer većom participacijom žena na svim nivoima odlučivanja, dobivamo i veća prava za nas same.
U to ime, neka 8. mart bude samo još jedan dan u godini, u kojem radimo i potvrđujemo važnost i neminovnost našeg postojanja i djelovanja", kazala je Vučinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније