Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Duška Pejović/TVCG ]

07. 03. 2020. 19:22 >> 19:23

GAŠPARIKOVA

Predrasude prema ženama mogu usporiti napredak društva

Iako Osmog marta slavimo prava za koja su se žene izborile, to je ujedno i vrijeme kada preispitujemo jesmo li dovoljno učinili da budemo društvo jednakih mogućnosti za oba pola. Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova u izjavi za TVCG upozorava da postojeće kulturne norme i predrasude prema ženama mogu usporiti napredak cijelog društva.

 

Nedavno objavljena studija UNDP-ja o kulturnim normama i vrijednostima pokazuje da 90 odsto i žena i muškaraca ima najmanje jednu predrasudu prema ženama.

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kaže da je ista situacija i u našoj zemlji.

"Ove predrasude proističu iz vjerovanja da su muškarci bolji donosioci odluka, bolji izvršni direktori ili jednostavno da su bolji vozači od žena," kaže ona.

Gašparikova ističe da iako je napredak ostvaren jer je sve više visokoobrazovanih žena i onih koje učestvuju u političkom životu zemlje, barijere i dalje postoje.

“Sav ovaj napredak međutim, nije rezultirao porastom vlasništva žena nad imovinom, neophodnim povećanjem koncentracije žena na boljim ili visoko plaćenim poslovima ili na pozicijama odlučivanja u javnom i privatnom sektoru. “ 

Kao uzrok zaustavljanja progresa Daniela Gašparikova prepoznaje nevidljive kulturne norme i predrasude koje kako kaže, sprečavaju napredak cijelog društva, i zahtijevaju novi obrazovni pristup i politike koje će im se suprotstaviti.

"Na nivou pojedinca, neophodno je da se muškarci i žene zajednički suprotstave običajnim normama uz koje smo svi odrastali, koje su nam se urezale duboko u pamćenje, i da ukažu na te predrasude koje smo iznova i iznova slušali, poput one: žena je tuđa večera”, 

O stanju u Crnoj Gori najbolje svjedoči ilustracija podataka iz Indexa rodne ravnopravnosti koji je ove godine prvi put urađen za našu zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније