Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 03. 2020. 18:38 >> 18:39
2

SOCIJALISTI POVODOM 8. MARTA

U Crnoj Gori ravnopravnost još daleko

Socijalisti Crne Gore danas ne poklanjaju ruže, već danas umjesto toga podsjećaju na razloge zbog kojih je 8. mart postao Međunarodni praznik žena i na simboliku te crvene ruže, kao i na činjenicu da je u Crnoj Gori ravnopravnost još daleko, istakli su u Socijalistima Crne Gore.

"Crvena ruža je podignuta u ime svih obespravljenih žena prije cijelog jednog vijeka - podigle su je žene boreći se za rad, platu, za život i ljudsko dostojanstvo, za pravo da budu pitane. Ovaj dan su platile životima, najsurovijom mučenjem i stradanjem. Nama Socijalistima je 8. mart borba. Borba kao i svaki drugi dan. Zato danas pozivamo sve na preispitivanje koliko smo kao civilizacija, društvo, država uradili, pomjerili, unaprijedili da li smo smanjili jaz i neravnopravnosti", navodi se u saopštenju Socijalista CG.

Ovaj dan se razlikuje od ostalih zbog svoje simbolike, a upravo ta simbolika, kako kažu, je danas 100 godina kasnije zakopana ispod pošasti konzumerističkih navika i patrijarhata koji želi reći da je to jedan jedini dan u godini kada mi kažemo hvala svim ženama koje obavljaju neplaćene radne aktivnosti ili su manje plaćene od svojih muških kolega za obavljanje istog posla.

"Zato Socijalisti Crne Gore za današnji dan kandiduju sledeća pitanja - otkud ovakav “svečarski” ton - je li stvarno to - to? Imamo li, stvarno, što da slavimo? Šta nježnost ima sa nedovoljnom političkom participacijom žena? U kojem dijelu različitih plata za isti rad se skriva “džentlmenstvo”? Kada danas sretnete na ulici žene sa poklonjenim cvijećem u rukama - sjetite se da svaka treća žena iza tog buketa krije duboku ranjenost životom, batine i čemer u sopstvenom domu, borbu za sopstvenu egzistenciju, danonoćni rad kako bi ishranila svoju djecu", ističu u saopštenju.

Ako pogledamo oko sebe, napominju, vidjećemo žene koje rade po kioscima, bez toaleta. Tokom zime drže otvoren prozorčić kroz koji komuniciraju sa kupcima, čak i kada kupaca nema. Naređeno im je da taj prozor mora biti otvoren. U prodavnicama žene rade vikendima i praznicima, sa minimalnim platama, vrlo često bez plaćenih poreza i doprinosa, a ako im se to ne dopada – "ima ko hoće".

"Ne zamjeramo vam što ste, ipak, kupili ruže kako bi na taj način čestitali 8. mart nekoj ženi. Ta kupljena ruža, za nas Socijaliste, znači da ste podržali neku ženu koja ovih nekoliko dana kleči nad kutijom natrpanom cvijećem, strepeći od komunalne inspekcije (koja eto baš njih prve otjera) i na kraju dana broji novac stisnut na dnu džepa presabirajući da li je zaradila djeci za nove patike, možda i majicu ili da li će moći 'odvojiti' da djetetu plati da vidi gostujući 'planetarijum' u školi, a ne da ga pošalju da samo u učionici crta zvijezde, jer nije imalo dva eura za ulaznicu. Zato je novac koji ste dali njoj, za ovo poklonjeno cvijeće, dašak života. Za nas, Socijaliste, ova crvena ruža i dalje nosi boju krvi onih koje su ovaj dan izborile. I opomenu da nastavimo da se borimo, jer je, na žalost, ravnopravnost u Crnoj Gori još uvijek daleko", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније