Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 03. 2020. 14:54 >> 14:51

BRITANSKI SAVJET

Takmičenje u okviru programa "Škole za 21. vijek"

U Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću održava se četvrto nacionalno takmičenje u kodiranju na micro:bit uređajima u sklopu programa "Škole za 21. vijek", a u organizaciji British Council-a.

U ime direktorice British Council-a u Crnoj Gori Vanje Madžgalj, predstavnica Sanja Dabetić saopštila je da je to program koji je najveći obrazovni poduhvat Britanskog savjeta na Zapadnom Balkanu, kojim će biti obuhvaćeno oko pet hiljada osnovnih škola u regionu.

”Posredstvom nastavnika koji prolaze obuke, priliku da steknu neophodne profesionalne digitalne vještine imaće oko million učenika, koje traže poslodavci u razvijenim ekonomijama”, navela je Dabetić.

Prema vodećoj profesionalnoj društvenoj mreži Linkedin-u, kako je saopštila Dabetić, postoji oko 50 hiljada projekata Škole za 21 vijek, a pored tehnologija neophodna je kreativnost, kolaboracija – timski rad i partnerstvo koji donose različita znanja i perspektive, fleksibilnost i adaptibilnost, analitičko rezonovanje i kritičko mišljenje.

Prema njenim riječima, među najvažnijim digitalnim vještinama smatraju se Cloud tehnologije, vještačka inteligencija, razvoj mobilnih aplikacija, Video produkcija, audio produkcija, razvoj video igara, animacija i digitalni marketing.

"U programu Škole za 21 vijek stvaramo mogučnosti da naši učenici uzrasta od 10 do 14 godina steknu neke od ovih vještina, a posebno kritičko mišljenje i riešavanje problema, kreativnost, kolaboraciju i programiranje”, navela je Dabetić.

Ona je podsjetila da su od početka pilot faze 2018. godine, a zatim i kroz trí ciklusa obuka za oko 100 škola do sada, zaključili da su djeca izuzetno kreativna i spremna da uče kroz rješavanje problema i istraživanje, samo im je potrebno stvoriti uslove.

”Tokom prethodna tri takmičenja, vidjeli smo izuzetne projekte iz oblasti saobračaja, poljoprivrede, bezbjednosti, i mnogih drugih, koje su djeca od 10 do 12 godina isprogramirala, uz mentorstvo svojih nastavnika”, navela je Dabetić.

Kroz Program Škole za 21. vijek, kako je podsjetila, do sada je prošlo oko 500 nastavnika, od kojih 93 odsto smatra da je mikro bit inspirativan za učenike, da podstiče njihovu radoznalost i kreativnost i želju da učestvuju.

Ambasadorka Velike Britanije, Alison Kemp, kazala je da projekat ukupne vrijednosti oko 12 miliona EUR, koji finansira država koju predstavlja, ne bi bio moguć bez saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Vladom Crne Gore.

Tema takmičenja je održivi razvoj, a to je, kaže ona, samo drugi izraz za budućnost.

"Razvoj bez održivosti nema budućnosti i nema je ni održivost bez razvoja, i to je lekcija koju još učimo kroz klimatske promjene i iscrpljivanje resursa, a na vama će biti da nađete ravnotežu između ta dva koncepta, između tehnologije i prirode, koja će učiniti svijet boljim mjestom”, rekla je Kemp.

Cilj tog projekta, kako je navela, je da prvenstveno pomogne razvijanje vještina kodiranja i kritičkog mišljenja, što bi u budućnosti trebalo da bude od koristi i crnogorskom društvu.

”Čitav projekat košta oko 12 miliona EUR, a u Crnoj Gori će pokriti sve 162 škole. Biće podijeljeno ukupno 3,5 hiljada micro:bit-ova na kojima će imati priliku da radi i uči 80 hiljada učenika”, precizirala je Kemp.

Ona je navela da će dva crnogorska tima koja pobijede u ovom ciklusu, zajedno sa dva tima koji su pobijedili u decembru, učestvovati na regionalnom takmičenju 2. i 3. aprila u Tirani, u sklopu Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete, Arijana Nikolić Vučinić, ocijenila je da je današnje takmičenje jedan od pokazatelja uspješnosti projekta uvođenja mikro bita u školama.

”Projektom je trogodišnji, obuhvatiće sve osnovne škole i predviđena je obuka nastavnika, direktora i nadzornika. U sklopu projekta planirana je izmjena predmeta informatika sa tehnikom”, rekla je Nikolić Vučinić.

Pomoćnica direktora IPC Tehnopolis, Vanja Zorić Šundić, kazala je da je pored takmičarskog karaktera još važnije što su prisutni učenici obučeni u nekim od ključnih vještina, koje će im poboljšati šanse za buduću uspješnu karijeru.

Ona je podsjetila da su u Tehnopolisu prije dvije godine počeli realizaciju programa programiranja za mlađe i starije osnovce, a ove godine pilot program koji obuhvata vrtiće, osnovne i srednje škole u sklopu koga će akcenat biti stavljen na programiranje i robotiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније