Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda/Mina [ Objavila: M.L.B. ]

10. 03. 2020. 12:10   >>  15:05 54

AMFILOHIJE

"Nemaju pravo da u ime ateizma otimaju svetinje"

Dan uoči početka razgovora ekspertskih timova Vlade i Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), o Zakonu u slobodi vjeroispovijesti, mitrpolit Amfilohije je još jednom pozvao vlast da, kako kaže, ponište sporne odredbe zakona. On je ponovio i da Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Pravni savjet organizovali su konferenciju u Podgorici povodom upisa pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u Katastar nepokretnosti. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao "da crkva Hristova se progoni".

“Nastavlja se to ovdje kod nas. Taj duh bogoubitstva i bratobustva bojim se da se danas povampirio preko ovog zakona”,rekao je on.
Narodne litije su, kaže Amfilohije, bjekstvo od političke manipulacije.

“Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova. Narod je krenuo na miran način da manifestuje vjeru. Prestao je da bude narod koji živi u strahu. Narod je krenuo sa časnim krstom da brani svoje dostojanstvo, dostojanstvo Crne Gore”, kazao je on, dodajući da su ljudi koji su na vlasti ateisti. 

“Nemaju pravo da u ime ateizma otimaju svetinje. Takvi zakoni su prevaziđeni. To su fašistički, boljševički, zakoni”,rekao je Amfilohije, a prenosi Pobjeda.

Zakon, dodaje on, predviđa, podržavljenje imovine crkve.

“Šta ćemo da radimo sa Bokokotorskom koja je do 1918.godine pripadala Austrougarskoj", naveo je mitropoliti MCP.

“Crna Gora od 1913. godine nije ništa ulagala u svetinje. Zakonom se otima samo od pravoslavne crkve. Diskriminacija je katastrofa. Tvrde da MCP neće da se registruje, to su notorne laži. 800 godina postoji ovdje. Nije istina da SPC nije registrovana. Žele da se registrujemo kao nova vjerska zajednica. Ateistička vlast koja je naslijedila bogoubilačku i bratoubilačku ideologiju hoće da stvara svoju crkvu”, rekao je on.

Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta rekao je da nijesu tačni navodi "da je na kriminalan način, bez ikakvog postupka, ogromna državna imovina upisana na MCP".

"Saopštavana teza da su crkvene svetinje državna imovina bila, to nije tačno, da je zloupotrijebljena crkva i do devedesetih da je ukradena imovina, da je MCP stranac u Crnoj Gori, to su grube neistine", rekao je Džomić.

On je kazao da je Crna Gora 1974. dobila prvi zakon o katastru zemljišta, te da su do 2007. donijeta četiri zakona.

"Svi upisi pravoslavnih hramova, zemljišta, crkava su vršeni u skladu sa zakonom i nakon sprovedenih javnih postupaka", naveo je Džomić.

Advokat i član Pravnog savjeta, Dragan Šoć, kazao je da je 20. oktobra 1987. godine tadašnji Republički sekretarijat za finansije i Republička uprava za geodetsko imovinsko pravne poslove, koji su preteča današnjeg Ministarstva finansije i Uprave ua nekretnine, izdali akt koji znači Uputstvo o primjeni zakona iz 1984. godine.

"To uputstvo u obliku informacije išlo je za tim da se u postupku primjene tog zakona usklade rješenja i da ne dođe do različitih rješenja za pojedine stvari. Oni su vrlo precizno dali instrukcije nižim organima kako da izvrše knjiženja pojedinih nepokretnosti, odnosno imovine", naveo je Šoć.

On je kazao da se radi se o aktu donijetom u SFRJ, prije ratova, u vrijeme bratsva i jedinstva.

„Onaj ko osporava upis pravoslavnoj crkvi osporava upis i katoličkoj i osporava upis islamskoj vjerskoj zajednici, jer ovo je jedinstven dokument i ne može se on osporiti u jednom dijelu, nego može da se osporava samo kao cjelina“, rekao je Šoć.

 

Пратите нас на

Коментари54

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније