Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

12. 03. 2020. 14:17 >> 14:16

BRAJOVIĆ

CG priprema sistem zaštite od koronavirusa

Crna Gora intezivno priprema sistem i kapacitet za detekciju i dijagnostikovanje koronavirusa, a posebna pažnja usmjerena je na pripremanje bolnica, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Ona je rekla da je SZO, na osnovu geografske rasprostranjenosti virusa i mogućnosti da izazove komplikovanu kliničku sliku, procijenila da obolijevanje od virusa predstavlja pandemiju.

„Sa tom procjenom, SZO je poslala snažno upozorenje državama da je neophodno intenzivirati napore na sprovođenju sveobuhvatne strategije utemeljene na mjerama ograničenja širenja virusa“, rekla je Brajović agenciji MINA.

Kako je kazala, magnitude obolijevanja ne predstavljaju samo javno zdravstvenu krizu, već i socijalno-ekonomski izazov.

„Tijesna multisektorska saradnja i angažman društva, koji pretpostavlja odgovornog građanina, uslov je za uspješno sprovođenje strategije i pretpostavka da se preokrene tok pandemije“, istakla je Brajović.

Ona je naglasila i da je preporuka SZO da države koje nemaju registrovano prisustvo virusa ili klastere obolijevanja usredsrijede svoje resurse na ograničavanje širenja virusa.

Brajović je rekla i da su u toku klinička ispitivanja sa 20-tak vakcina.

Ona je podsjetila da je u protekle dvije sedmice, broj oboljelih van Kine porastao 13 puta dok se broj država sa potvrđenim prisustvom virusa utrostručio.

„Takav trend je alarmantan i očekuje se dalje eskaliranje u smislu porasta broja oboljelih“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, ovo je prvi put da je obolijvanje od koronavirusa kvalifikovano kao pandemija, a odluka SZO o proglašenju obolijevanja za prijetnu po javno zdravlje na globalnom nivou od 30.januara ostaje na snazi.

Govoreće o tome kako se prenosi koronavirus, Brajović je podsjetila da se on prenosi kapljičnim putem odnosno kašljanjem i kijanjem, sa osoba koje imaju simptome.

„U osam od deset slučajeva virus izaziva blage tegobe, dok u 15 odsto slučajeva on uzrokuje ozbiljnu kliničku sliku, u pet odsto stanje je kriticno, dok u nešto više od dva odsto zabilježeni su fatalni ishodi. Jos uvijek je nepoznata ruta transmisije virusa“, zaključila je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније