Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

13. 03. 2020. 10:17 >> 10:14
2

URA O CIJENAMA

Litar alkohola i do 26 eura, gelovi po četiri eura

Dok se građani i država pripremaju da umanje posljedice korona virusa većina apoteka i veledrogerija koristi aktuelnu situaciju i drastično podižu cijene medicinskog alkohola, gelova za suvo pranje ruku, sredstava za dezinfekciju i sličnih preparata, kazao je Zoran Mikić, izvršni direktor Građanskog pokreta URA.

“Tako imamo primjere da se litar sedamdesetoprocentnog alkohola juče u apotekama prodavao od 24 do 28 eura po litru, a do nedavno je koštao od 11 do 13 eura. Sredstva i gelovi za suvo pranje ruku od 100 ml juče su skočili sa 2 na 4 eura prije nego što su potpuno nestali sa tržišta”, tvrdi on.

Podsjeća javnost da je shodno članu 44 Zakona o akcizama upotreba alkohola u medicinske svrhe oslobođena plaćanja akcize ukoliko ga nabavljaju zdravstvene ustanove.

"Juče smo imali prilike da vidimo da pojedine apoteke i veledrogerije u izjavama za medije daju lažne i netačne informacije da medicinskog alkohola i sredstava za dezinfekciju ima dovoljno. Već oko 16 sati u gotovo svim apotekama ovih sredstava nije bilo kao ni najave kada bi ih mogli dobiti ponovo”, ukazuje Mikić.

Ističe da je sramotno, nedopustivo i nehumano korišćenje ovakve situacije za kratkoročnu dobit i profit, a da je obaveza svih nas da doprinesemo da građani i država opasnost sa korona virusom prebrode sa što manje posljedica.

"Država mora preduzeti efikasne mjere da zaštiti svoje građane od samovolje pojedinaca i onemogući da drastično skoče cijene medicinskih sredstava, ljekova i osnovnih životnih namirnica. Osim toga neophodno je već sada donijeti paket ekonomskih mjera kako bi se umanjila šteta za crnogorsku ekonomiju i predstojeću turističku sezonu", naglašava Mikić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније