Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

13. 03. 2020. 19:52 >> 22:29

PRIPREME U KLINIKAMA

Građani da ne prave gužve u KCCG

Klinički centar priprema se za prijem eventualno zaraženih pacijenata koronavirusom. Ispražnjene su infektivna, ORL i dio interne klinike, tako da je, za sada, spremno više od 50 kreveta. Poručuju pacijentima da smanje posjetu Kliničkom, kako bi se izbjeglo grupisanje ljudi.

Infektivna klinika Kliničkog centra sada je prazna. Oslobođena su 22 kreveta u slučaju potrebe za oboljele od virusa korona. Spremni su i zaposleni koji su dobili zaštitnu opremu.

Osim zaštitnog skafandera, medicinski radnici imaće naočare za oči, masku za usta i nos i čak dva para gumenih rukavica.

Zdravstveni radnici i kada završe posao moraju da ispoštuju proceduru odlaganja zaštitne opreme. Zadužena je osoba iz sistema koja korišćenu opremu preuzima i nosi na mjesto samo za to predviđeno. Ali nijesu obezbijeđeni samo zdravstveni radnici.

"Potpuno smo odvojili put za one pacijente gdje postoji sumnja za respiratorne infekcije i sumnja prisustvo korona virusa. Izmjestili smo sve pacijenete u Brezovik i opšte bolnice", kazao je za TVCG Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG.

Pored navedenog u KCCG je oslobođena i Klinika za uho, grlo i nos, kao i dio Interne klinike. Za sve one koji su pod sumnjom da su zaraženi virusom spremni su i karantini u Danilovgradu i Ulcinju. A ono što građane naročito interesuje ovih dana je i koliko ima respiratora.

"KCCG raspolaže sa 47 respiratora, računamo da su to za državu dovoljni kapaciteti", naglašava Radojević.

A ono na čemu insistiraju ljekari je da hronični bolesnici kontrolne preglede odgode, a građane da ne prave gužvu.

"Pokušavamo da smanjimo koncetraciju ljudi na jednom mjestu kao jedna od mjera prevencije širenja virusa... Da idu Urgenti u pratnji jedne osobe, a ne čitave porodice", kaže Radojević.

"Svako ko kašlje i ima povišenu temperature ne mora posjetiti KCCG, mi smo tercijalni nivo i fokusiraćemo se na liječenje najtežih pacijenata koji zahtijevaju ozbiljno bolničko liječenje", poručuje Radojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније