Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 03. 2020. 10:36 >> 10:46

CGO APELUJE

Poslovati odgovorno i poštovati prava potrošača

Povodom 15. marta Međunarodnog dana zaštite potrošača, Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na sve tržišne subjekte da djeluju u skladu sa zakonskim, ali i etičkim principima u poslovnoj praksi.

To je, kako je kazala koordinatorka programa Ljudska prava u CGO-u Tamara Maraš, posebno važno u situaciji kada se uvode posebne mjere u pravcu prevencije koronavirusa, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

"Građani su se ovih dana suočili sa naglim skokom cijena u marketima i apotekama, ali i nerealnim cijenama pojedinih proizvoda na trgovačkim internet portalima, kao i lažnim oglašavanjima proizvoda koji mogu pomoći u prevenciji ove opasne zarazne bolesti. Duboko vjerujemo da kao odgovorno društvo možemo puno uraditi na spriječavanju drastičnih razmjera pandemije koronavirusa. Stoga, pozivamo sve trgovačke subjekte u Crnoj Gori da ne zloupotrijebljavaju strah građana i neizvedenost zakonodavnog okvira koji reguliše pitanje rasta cijena, već da u skladu sa principima dobrih praksi i pojačane društvene odgovornosti ne povećavaju cijene onih proizvoda za kojima u ovom trenutku postoji povećana potražnja građana", kazala je Maraš.

Svi tržišni subjekti, kako je kazala, moraju se odnijeti etički i odgovorno u ovoj situaciji i, dodaje, profit im ne smije biti na prvom mjestu.

"Apelujemo i na sve tržišne subjekte da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu kroz obezbjeđivanje određenih povoljnosti svojim korisnicima/potrošačima i tako olakšaju ukupno funkcionisanje društva uslijed nastalih vanrednih okolnosti. To može doprinijeti jačanju zajednice i naporima koje relevantne institucije preduzimaju u cilju suzbijanja koronavirusa", kazala je Maraš.

Zaštita potrošača je, ističe, jedna od politika kroz koju se mjeri i crnogorski put ka Evropskoj uniji kroz pregovaračko poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zaštita javnog zdravlja, iz čega proizilaze i obaveze za tržišne subjekte da primjenjuju zakon, etičke principe i najbolje prakse.

"U suprotnom, očekujemo od nadležnih institucija da, u skladu sa međunarodnim standardima i relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, djeluju represivno prema svima koji ne poštuju prava potrošača", kazala je Maraš.

Ona podsjeća da je Međunarodni dan zaštite potrošača ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija i obilježava se od 1983. godine.

"Porijeklo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Ovaj dan predstavlja i priliku za zagovaranje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava efektivnije poštuju", zaključuju iz CGO-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније