Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Krsto Čabarkapa, TVCG ]

15. 03. 2020. 22:58 >> 22:56
3

PRIČA IZ POLICE

"Ko hoće i zna, može da živi od poljoprivrede"

Ko hoće i zna da radi od poljoprivrede može itekako dobro živjeti, tvrdi ugledni poljoprivredni proizvođač iz Police kod Berana Slobodan Đurišić. Smatra da mladi ljudi treba da koriste izdašnu podršku Ministarstva poljoprivrede i fondova Evropske unije.

Na 15 hektara obradive zemlje Slobodan Đurišić je uspio da stvori ugledno poljoprivredno gazdinstvo. Trenutno drži šest rasnih krava i 30 ovaca. Zajedno sa suprugom Lidijom, proizvodi kvalitetan stari sir, koji se sprema na tradicionalan način.

„Na godišnjem nivou proizvodimo oko dvije tone staroga sira i zadovoljan sam sa tom proizvodnjom. Sve količine koje proizvodimo u našem domaćinstvu prodamo i čak, i još 50% da imamo, mogli bismo da prodamo. Prodaja ide dobro, naplata ide dobro“, navodi Slobodan.

Na površini od tri hektara, Slobodan ima i ogroman voćnjak. Uglavnom su to domaće sorte jabuke, šljive, kruške.

„Voće se koristi malo nešto za prodaju, za hranu, a uglavnom 90% voća završi u rakiju. Imamo svoju domaću šljivu, domaću jabuku, domaću krušku, sve to može da se proda, sve je to vrhunskog kvaliteta i sve to nađe kupca na tržištu“, kaže Slobodan.

Sa svog imanja iškolovao je četvoro djece. Ni u čemu, kaže, nijesu oskudijevali. Naprotiv, imali su svega.

„Ko hoće da radi i ko umije da radi i ko voli da radi, u sadanjim uslovima na selu može komotno i fino da živi“, kaže on.

Ističe Slobodan izuzetnu podršku resornog ministarstva.

„Dosta se daje, dosta se pomaže selu, dosta se pomaže poljoprivredi. Ja sam koristio ovaj poslednji IPARD 2. Nabavio sam jedan novi traktor, nabavio sam jednu cisternu za osuku“.

Pored uglednog domaćinstva, kuće na imanju, Slobodan je uspio da sagradi vikendicu na Lokvama, da kupi djeci stan u Beranama i sagradi kuću u Tološima. Sve to, kaže, sigurno ne bi mogao da je radio za platu u gradu. Zato ima poruku i za mlade.

„Ako imaju zemlje i ako su živjeli na selu, i ako vole đedovinu i očevinu, da ne idu u grad, nego da ostanu na selu i da budu gospoda“, zaključuje Slobodan.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније