Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 03. 2020. 09:31 >> 12:16
9

ZBOG KORONAVIRUSA

Odgođeni pregovori Vlade i MCP

Zbog opasnosti od pojave korona virusa, pregovori između ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko primorske o Zakonu o slobodi vjeroiposvijesti su odloženi.

“Primili smo juče informaciju od Vlade Crne Gore da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Kovid 19 pregovori ekspertskih timova Episkopskog Savjeta SPC i Vlade odlažu. S obzirom na to da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja”, saopšteno je iz Mitropolije.

Iz MCP ponavljaju da je riječ o diskriminatornom Zakonu. To je, kako navode, razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promjeni, a ne primjeni.

“Zato apelujemo na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primjene ili pripreme za njegovu primjenu. Svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima negativno bi se odrazilo na dalji tok pregovora i udaljilo bi nas od svakog kompromisa i valjanog dogovora. Ostajemo spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promijene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom”, poručuju iz MCP.

Kažu i da su u nastalim okolnostima crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija.

“Kao što smo već saopštili, molitvene litije su privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mjera o zabrani javnog okupljanja. Slijedeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama. Obustavljeni su časova vjeronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija. Preko crkvenih medija se svakodnevno vjernici informišu o mjerama opreza”, poručuju iz MCP.

Predanje i iskustvo Crkve, kako navode u MCP, nas uči da ništa u životu ne biva bez Božijeg dopuštenja. Tako je, kažu, i sa novim virusom.

“Zato u danima pojačanih iskušenja pozivamo sve vjernike na još usrdniju molitvu i post kako bi paniku i strah zamijenili vjera i nada. Naše molitve su upućene i za ljekare koji se danonoćno nesebično trude žrtvujući se na bogoliki način da pomognu onima kojima je to potrebno. Za pomoć prizivamo njihove kolege, svetitelje-ljekare koji su kroz vjekove ljude liječili i od tjelesnih i od duhovnih bolesti”, zaključuje se u saopštenju MCP.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније