Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

18. 03. 2020. 21:21   >>  22:01 1

NOVE MJERE

Zabrana rada većine prodavnica, taksi prevoza…

Ministarstvo zdravlja donijelo je danas, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu o novim privremenim mjerama na zaštiti građana od širenja koronavirusa i više preporuka. Između ostalog, zabranjuje se rad većine trgovinskih objekata, obustavljaju se taksi prevoz...

Zabranjen je rad trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja.

Iz Vlade su naglasili da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti.

“Ministarstvo zdravlja radi sprečavanja unošenja i širenja korona virusa i radi zaštite građana preporučuje da hronični bolesnici i osobe starije od 65 godina ne napuštaju domove“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će dostava hrane, ljekova i drugih potrepština biti omogućena posredstvom Crvenog krsta i telefonske linije koja će biti obezbijeđena.

Crveni krst će, kako su kazali, uspostaviti telefonsku liniju za potrebe starih osoba, kao što su kućna dostava hrane, ljekova, sredstava za održavanje higijene.

Jedna od mjera koju je donijelo Ministarstvo odnosi se na obezbjeđivanje redovnog odvijanja rada i pružanja usluga od strane kompanija čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, koje obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana.

Na današnjoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti odlučeno je da taksi prevoz bude obustavljen.

Kako je odlučeno, zalihe zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije biće stavljene na raspolaganje sistemu javnog zdravstva, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama.

Privremene mjere odnose se i na izmjenu sistema funkcionisanja zdravstvenog sistema u dijelu pružanja zdravstvenih usluga.

Iz Vlade je saopšteno da će u Kliničkom centru (KCCG), opštim i specijalnim bolnicama, kao i ustanovama u mreži zdravstvenog sistema specijalistički pregledi biti dostupni hitnim pacijentima, na osnovu predloga izabranog doktora sa oznakom „hitno“.

Prethodno zakazani specijalistički pregledi, kako su naveli, biće obavljeni kada se steknu epidemiološki uslovi.

Kako su naveli iz Vlade, u KCCG će hemato-onkološkim pacijentima po utvrđenom rasporedu biti dostupne sve medicinske usluge u kontinuitetu.

Jedna od mjera je odlaganje sprovođenje programa skrininga raka debelog crijeva, dojke i grlića materice dok traju mjere, obustavljanje rada stomatoloških ordinacija, uz obavezu da se za hitne pacijente organizuje dežurstvo.

Svi domovi zdravlja obavezni su da sprovode mjere koje će omogućiti racionalno i efikasno korišćenje ljudskih resursa u aktuelnim epidemiološkim uslovima.

Kako se navodi, Dom zdravlja Podgorica ima obavezu da u zdravstvenom objektu Tološi otvori punkt za pacijente „sumnjive na infekciju virusom KOVID 19“;

Jedna od mjera odnosi se na to da će upućivanje i transport pacijenata na liječenje van Crne Gore biti obezbijeđeno isključivo u slučajevima životne ugroženosti pacijenta.

Apotekama će biti omogućeno da dostavljaju ljekove i medicinska sredstava na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno.

Dostava se, kako su objasnili iz Vlade, može vršiti za ljekove i medicinska sredstva koja ispunjavaju uslove za promet na malo i u o čemu je apoteka koja vrši dostavu dužna da vodi evidenciju u skladu sa odredbama Zakona o apotekarskoj djelatnosti.

Kako su kazali, zbog epidemiološkog rizika zabranjuje se organizacija dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U jedinicama lokalne samouprave komunalni policajac je posebno ovlašćen za podnošenje krivične prijave radi utvrđivanja krivične odgovornosti zbog nepostupanja po naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja koronavirusa.

Kako su podsjetili iz Vlade, mjere se odnose na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste, zatvaranje disko klubova/barova i noćnih klubova/barova.

“Mjere se odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata - kafića, kafana, kafeterija, restorana i barova, osim ugostiteljskih objekata koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, uz zabranu boravka gostiju u samim objektima”, odlučilo je ranije Koordinaciono tijelo.

Ranije je donijeta i odluka o zabrani obavljanja trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima, kao i okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni skupovi, obredi i manifestacije, u skladu sa zakonom).

Takođe je naloženo zatvaranje dječjih igraonica, fitnes centara, zabrana rada otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju i bazena, kao i zatvaranje kazina, kladionica i kockarnica.

Naložena je obustava javnog prevoza putnika u prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu.

Ranije je donijeta odluka o zatvaranju frizerskih i kozmetičkih salona.

Kako je saopšteno, Nacionalno koordinaciono tijelo pozdravilo je plemenite namjere donatora koji se javljaju navodeći da su spremni da pomognu napore koje država sprovodi u suzbijanju koronavirusa.

„Pozivamo sve subjekte koji ovim putem iskazuju visok stepen društvene odgovornosti da namjeru realizuju u komunikaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom putem kontakt adrese elektronske pošte CoronaInfoCG@gov.me“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su za donacije otvoreni žiro računi – za uplate iz zemlje 510-117161-85.

Otvoren je žiro račun i za uplate iz inostranstva: Intermediary bank RAIFFEISEN ZENTRALBANK OESTERREICH AG VIENNA, SWIFT RZBAATWW, Account with Institution Party Identifier 000-55.062.301, Swift Address CKBCMEPG, Name CRNOGORSKA KOMERCIJALNA BANKA AD PODGORICA, Beneficiary Customer VLADA CRNE GORE Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolosti, Karađorđeva b. b. 81000, Podgorica, MONTENEGRO, IBAN: ME25510000000011716185.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније