Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 10. 2013. 15:06 >> 15:06
2

ZA 5 GODINA

Za upravljanje otpadom treba 60 miliona

Crnoj Gori je za rješavanje upravljanja otpadom, u narednih pet godina, potrebno 60 miliona eura, saopšteno je danas na okruglom stolu u Podgorici.

Vođa tima projekta iz oblasti upravljanja otpadom Evald Spitaler kazao je da se oko 35 odsto otpada odlaže u Crnoj Gori, navodeći da su, pored dvije postojeće regionalne sanitarne deponije, potrebne još tri.

»To bi podrazumjevalo jednu u sjevernom, dvije u centralnom i dvije u južnom dijelu države i uspostavljanje ovakvog sistema podrazumjeva međuopštinsku saradnju«, naveo je on.

Spitaler je, kako prenosi Mina, rekao da će za nelegalna odlagališta, koja predstavljaju jedan od najvećih problema u oblasti upravljanja otpadom, biti potrebno 16 miliona eura, u narednih pet godina.

»Otprilike 60 miliona eura bi trebalo u narednih pet godina za rješavanje problema upravljanja otpadom, a u narednih još pet godina 25 miliona eura«, kazao je Spitaler.

Prema njegovim riječima, tri miliona eura će naredne tri godine biti potrebne za podizanje nivoa svijesti kod javnosti o značaju upravljanja otpadom.

 

Predstavnik Delegacije Evropske unije za implementaciju projekata Andre Lis kazao je da je ta zajednica spremna da podrži Vladu u narednih nekoliko godina, da izgradi potrebnu infrastrukturu za upravljanje otpadom, navodeći da ti evropski fondovi neće biti dovoljni i da će pokriti samo dio troškova.

»Glavni izvor finansiranja će trebati da dođe iz budžeta, drugih donatora ili privrednog sektora«, precizirao je on.

Lis je rekao da, kada je u pitanju infrastruktura, da bi se ostvario progres, Crna Gora treba da se prvo fokusira na projekte i da ih, kako je naveo, učini boljim za finansiranje.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je kazao da Crna Gora samostalno teško može da obezbjedi novac za oblast upravljanja otpadom, kako na lokalnom tako na drugim nivoima, i zbog toga, kako je rekao, smatra okrugli sto značajnim kako bi se prepoznali izvori finansiranja.

»Lokalne samouprave su te koje treba da podnesu najveći teret implementacije plana, a naša je obaveza, spremnost i pokazali smo da želimo da obezbjedimo potrebnu pomoć, ali oni koji su nosioci posla moraju biti odgovorni za rezultate«, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније