Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi [ Mina ]

20. 03. 2020. 23:35   >>  23:35

RE ZAJEDNICA

Zahtijevaju besplatnu vodu i pakete za higijenu

U četiri nikšićka naselja u kojima živi oko hiljadu Roma i Egipćana (RE) neophodno je obezbijediti besplatnu vodu i pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, saopštili su iz nikšićkog Centra za afirmaciju RE populacije.

''To su tri najbitnija zahtjeva čije ispunjenje očekuju od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, a u skladu sa Privremenim mjerama zaštite građana od korona virusa (COVID19) koje je donijela Vlada Crne Gore'', rekao je agenciji Mina izvršni direktor koordinator Centra Nardi Ahmetović.

Poručio je da je za sva romska naselja u Crnoj Gori neophodno da se obezbijedi besplatna voda i minimum dvije hiljade paketa sa osnovnim životnim namirnicama, a isto toliko i higijenskih paketa, kako bi se zaštitila RE zajednica koja je najugroženija.

Ahmetović je rekao da su zabrinuti šta bi se desilo kada bi se virusom zarazile osobe u romskim naseljima u kojima veliki dio stanovnika nema osnovne životne potrepštine, a sada su spriječeni da se bave drugim vidovima zarade.

Kako je naveo, oni ne mogu da prodaju na pijaci ili buvljaku, rade kod privatnika za dnevnicu, da bi obezbijedili osnovne životne namirnice za svoje porodice.

"Plašim se da sama zajednica nije dovoljno upoznata sa Vladinim mjerama, jer većina nemaju televizor u kućama, što dodatno ugrožava njihovu zaštitu”, rekao je Ahmetović i ukazao na problem obrazovanja djece u sadašnjoj situaciji.

Romi i Egipćani žive u nikšićkim naseljima Brlja, Budo Tomovic, pod Trebjesom, Željezara I i II I, kako je ukazao Ahmetović, i nemaju svi vodu u svojim kućama-barakama, a stambeni uslovi su za mnoge veoma loši, što dodatno otežava poštovanje Vladinih mjera.

“Činjenica je da neke RE porodice broje do deset članova, na malom i neuslovnom stambenom prostoru, pa je dovoljno zamisliti koliko je sve komplikovano. I dok drugi mogu da obezbijede higijenska sredstva i hranu, RE to ne može, jer nemaju finansijske mogućnosti”, kazao je Ahmetović.

Problem je i nedovoljna neinformisanost RE i potrebno je, kazao je Ahmetović, sve mjere saopštiti i na romskom, kao i na albanskom jeziku, kako bi oni koji su u prilici, mogli da razumiju sva obavještenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније