Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 10. 2013. 20:20 >> 20:20

ZA MIRNU STAROST

Nedostaju starački domovi

Crnoj Gori sa 113.000 starih i samo sa dva staračka doma u Risnu i Bijelom Polju, nedostaju objekti u kojima bi osobe starije od 65 godina nalazile kutak za druženje i njegu i tako lakše podnosile teret godina, rečeno je na svečanosti u Dnevnom boravku za stare u Nikšiću, koja je održana, sa malim zakašnjenjem, povodom Međunarodnog dana starih.

Projekat, socijalni servis Dnevni boravak, prvi u Crnoj Gori, započet  prije par godina, druga je kuća za 70 starih lica od kojih je 20-tak steklo pravo i na topli obrok.

Dnevni boravak  je opravdao osnivanje, na zadovoljstvo naših najstarijih sugrađana, kazala je direktorica Centra za socijalni rad Nikšića, PLužina i Šavnika Radmila Marković.

Ipak, u vremenu ekonomske krize, da bi održali servis za stare, potrebno je nastaviti saradnju sa nikšićkom opštinom, istakla je Marković.

I sa druge strane, u lokalnoj samoupravi svjesni su potreba starih. Zato je, u ime Opštine Milan Korać, kazao da će lokalna samouprava i dalje pomagati slične projekte.

Interesantna je priča predsjednika nikšićkog Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Slobodana Mirjačića, koji je kazao da je prije deset godina bilo 25 gerontodomaćica koje su pomagale starim licima, a sada ih je samo tri.

U gradu ima objekata, poput hotela Onogošta, koji i ne radi, i ukojima je moguće, uz mala ulaganja smjestiti stare osobe, predložio je Mirjačić.

Centar za socijalni rad potpisao je Memorandum o saradnji sa Gimnazijom "Stojan Cerović", Domom zdravlja, Filozofskim fakultet6om, OŠ "Luka Simonović", Zatom Društvom mladih ekologa, UBNOR,Centralnim vrtićem "Radost" i KUD "Krsto Zrnov Popović".

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније