Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 03. 2020. 12:29 >> 12:28
1

NVO OZON PREDLOŽIO VLADI

Donijeti lokalne planove za upravljanje otpadom u kriznim situacijama

Ekološki pokret "Ozon” uputio je danas predlog Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, da kao novu privremenu mjeru naloži jedinicama lokalne samouprave da donesu lokalne planove za upravljanje otpadom u kriznim situacijama.

"Zabrinuti zbog trenutne situacije u vezi sa povećanjem generisanih količina medicinskog otpada koji se koristi u domaćinstvima, prije svega upotrebljenih medicinskih maski, rukavica, te različitih rastvora koji se koriste kao sredstva za dezinfekciju, odnosno načinom njihovog odlaganja nakon upotrebe i daljeg toka te vrste otpada, smatramo da je neophodno imati sistemski pristup toj problematici", kazali su iz NVO "Ozon".

Upozoravaju da, imajuću u vidu da miješanje medicinskog otpada, sa komunalnim, što je, kako su kazali, najčćešći slučaj u praksi jer građani za njegovo odlaganje koriste postojeću infrastrukturu za komunalni otpad, cijelu izmješanu količinu pretvara u opasni. ističu da je potrebno odnositi se prema tome na odgovarajući način.

"Nažalost, kako većina lokalnih zajednica koristi privremena odlagališta ili neuređena gradska smetlišta, a i dvije postojeće sanitarne deponije u Podgorici i Baru nijesu namjenjene za odlaganje opasnog otpada, smatramo da se mora sa posebnim mjerama, shodno ozbiljnosti postojeće situacije sa pandemijom COVID 19, uticati na pronalazak optimalnog privremenog rješenja, kako bi se izbjegle posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Veoma je, kako ističu, važno obezbijediti privremenu infrastrukturu za odlaganje medicinskog otpada, kako bi građani odgovornim odnosom dali doprinos i uticali na smanjenje rizika i po sopstveno zdravlje, kao i na zdravlje radnika u komunalnim preduzećima koji imaju kontakt sa odloženim otpadom.

"Radnici komunalnih preduzeća koji rade na poslovima sakupljanja i transporta otpada su, nakon zdravstvenih radnika, najizloženiji riziku, pa smatramo da je potrebno na adekvatan način zaštiti njihovo zdravlje, što podrazumijeva obezbjeđivanje primjerenih uslova zaštite na radu", navodi se u saopštenju.

Iz NVO "Ozon" smatraju da je kao privremenu mjeru potrebno donijeti lokalne planove za upravljanje otpadom u kriznim situacijama, koji bi uzeli u obzir i postojeće prakse i infrastrukturu u lokalnim zajednicama, uz učešće predstavnika zainteresovane javnosti, što su u ovom slučaju i nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i upravljanjem otpadom.

"Kako je naš predlog, utemeljen i na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Internacionalne asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom, koja okuplja najemintnije institucije I eksperte u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, nadamo se da će ga Vlada, odnosno Nacionalno koordinaciono tijelu za zarazne bolesti, prihvatiti, a mi smo se stavili na raspolaganje da damo doprinos", zaključuje se u saopštenju NVO "Ozon".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније