Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 10. 2013. 20:34 >> 20:34
1

SKUP U KOLAŠINU

Kojičić: Balkan u borbi protiv homofobije

Crna Gora želi ohrabriti sve zemlje u region da se suoče sa stereotipima i predrasudama u borbi protiv homofobije, kazao je savjetnik u Vladi Crne Gore Jovan Kojičić, na skupu u Kolašnu. U okviru 11 sastanka neformalne LGBT Focal Point mreže danas je u kolašinskom hotelu Bjanka održana Panel diskusija na temu “Registrovanog partnerstva”.

Na skupu je učestovalo 15 predstavnika Vlada evropskih zemalja. O različitim modelima registrovanja govorili su kordinator Odsjeka za prava LGBT osoba u Ministarstvu obrazovanja, kulture i nauke Kraljevine Holandije Ben Baks, predstavnik Kraljevine Norveške Dag Robin Simonsen.

Današnjim sastankom predsjedavao je predstavnik Crne Gore Jovan Kojičić, s obzirom na to da je Crna Gora članica mreže već nekoliko godina.

U fokusu sastanka bili su problem sa kojima se susreće LGBT populacija sa posebnim odnosom na prostor Balkana.

Konstatovani su pomaci u LGBT  pravima između dva satanka gdje je istaknut nacrt krivičnog zakonodastva u Estoniji u kojem je seksualna orjentacija eksplicitno navedena kao osnovno ljudsko pravo kao i nacionalna strategija Švedske u vezi sa poboljšanjem prava LGBT populacije te iskoraci Velike Britanije koja je usvojila dva akciona plana za borbu protiv homofobije.

Savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore Jovan Kojičić je podsjetio na jučerašnju zajedničku izjavu  potpresjednika Vlada  i  ministara vanjskih poslova Igora Lukšića i Vesne Pušić koja se odnosi na borbu protiv homofobije.

"Crna Gora sa Hrvatskom ima vodeću ulogu na Balkanu, te želi ohrabriti sve zemlje u region da se suoče sa stereotipima i predrasudama u borbi protiv homofobije", kazao je Kojičić.

Predstavnik Vlade Kraljevine Holandije, Ben Baks kazao je da je dobro što su danas u Kolašinu pored predstavnika Crne Gore i Hrvatske i ostale zemlje iz regiona kako bi razmijenili iskustva i ponudili svoja rješenja.

"Posebno nas raduje otvorenost i gostoprimstvo na koje smo naišli u Crnoj Gori", istakao je Baks. Predstavnik Savjeta Evrope Bastijan Vinkel je kazao da Savjet Evrope, iako je posmatrač na današnjem sastanku,  posredstvom svojih predstavnika održao  sastanke sa predstavnicima Vlada učesnica.

"Ohrabrujemo crnogorsku vlast da nastavi da primjenjuje odlično postavljenu strategiju  i akcioni plan poboljšanja stanja LGBT osoba", saopštio je Vinkel.

Na Panel diskusiji govorili su i predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske Ana Puljić-Žunić i predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Repulike Srbije Borjana Peruničić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније