Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

24. 03. 2020. 17:17 >> 17:15
12

JAREDIĆ

"RTCG ne može biti propagator Amfilohijevih ideja i poruka"

Nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo odluku da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana, Mitropolija crnogorsko primorska je juče pozvala Nacionalno koordinaciono tijelo, Vladu i Skupštinu Crne Gore da posreduju prema RTCG kako bi se odvojio prostor i vrijeme njenog programa, ”da duhovnu i moralnu žeđ za liturgijskim sadržajem iz crnogorskih crkava i manastira, vjerujući ljudi utole prateći bogosluženja putem televizijskih ekrana”.

Ovakav zahtjev Mitropolije izazvao je žestoko reagovanje Nevladinog udruženja Crnogorski zbor koje je u izjavi za Dnevne novine poručilo mitropolitu MCP Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću da bi Javni servis mogao da mu izađe u susret jedino ponovnim emitovanjem dokumentarne emisije “Svjedok božje ljubavi” u kojoj je Amfilohije sam rekao sve o sebi, kao i što misli i osjeća prema Crnoj Gori i Crnogorcima.

“Umjesto da Amfilohije Radović ovih dana čita Jevanđelje i Svete knjige kako bi se dozvao pameti, on ne miruje. Poziva Javni servis da mu direktno prenosi litije iz crkava i manastira. I tako, ne samo što ne poštuje odluke Koordinacionog tijela već i dalje prkosi. Dokle? Zar mu nije bilo dosta svega onoga što je do sada pogrdno i posprdno izgovorio o Crnoj Gori i Crnogorcima? Zbog toga bi, bilo gdje na svijetu, bio uhapšen ili protjeran, a on i dalje na njemu svojstven način prkosi vlasti, državi i Crnoj Gori. Traži da mu se javno prenose molitve i molebane. Kakvi molebani? Nema nijedne zdravomisleće osobe u Crnoj Gori, pa ni u Srbiji koja Amfilohijeve molebane i litije nije ocijenila kao parapolitičko okupljanje upereno protiv Crne Gore i svega što je crnogorsko”, kaže za DN jedan od osnivača Crnogorskog zbora Božidar Jaredić.

Jaredić kaže da je teško ostati miran na činjenicu da Amfilohije sjedi u stolici Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

“Izmećar srpskog nacionalizma, kao što se dobro zna, bio se razmahao po Crnoj Gori da kadi i prekađuje, gradi i razgrađuje, skrnavi kulturno istorijske spomenike, ratne zlikovce proglašava za svece, prisvaja i krčmi tuđu imovinu, trguje i bogati se, okuplja nevinu djecu, priziva nerazborite i sve ih trpa u zagrljaj srpstva. Postaje desna i lijeva ruka prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, njihov lider i spasonosni savjetnik, sve u jednom cilju, da nestane Crne Gore i Crnogoraca, kao 1918. I što bi još htio? Da mu RTCG bude propagator takvih ideja i poruka? Ako je i od Amfilohija Radovića-mnogo je”, poručuje Jaredić u ime Crnogorskog zbora.

U ovom nevladinom udruženju, kaže sagovornik Dnevnih novina, svi jedinstveno poručuju i Amfilohiju i Javnom servisu, kao i čitavoj crnogorskoj javnosti da RTCG treba još jednom, a ako treba i još 10 puta, emituje dokumentarni film: “Svjedok božje ljubavi”, posvećenu Amfilohiju Radoviću.

“Tu je on, bez ijedne riječi novinarskog komentara, sam rekao sve o sebi: što je, kakav je, što misli i osjeća, što su mu ciljevi. Zar ne shvata da mu se TVCG na taj način odužila za sve što je ‘uradio’ za Crnu Goru”, poručuje Jaredić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније