Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

28. 03. 2020. 11:36   >>  11:38 2

APEL MINISTARSTVA

Opasnost od porasta nasilja u porodici

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upozorilo je danas da se u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa KOVID-19 ne smije izgubiti iz vida da trenutna situacija može dodatno pogoditi žene i djecu žrtve nasilja. Oni su apelovali da se moraju preduzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici.

U kriznim uslovima izazvnim pandemijom korana virusom, postoji realna opasnost za eskalacijom nasilja prema ženama i djecom jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja.

U prilog tome govore podaci o broju prijavljenih slučajeva koje saopštavaju nevladine organizacije SOS Nikšić I Crnogorski ženski lobi pružaoci nacionalne sos linija za žene i djecu žrtve nasilja i žrtve seksualnog nasilja. 

Kućna izolacija svih članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsutstvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici.

Ograničavanje kretanja i samoizolacija pružaju nasilnicima priliku za dodatnu demonstraciju sile i kontrole nad žrtvama . Žrtve porodičnog nasilja upućene su da provode sa nasilnicima duže vremenske periode, a neke od njih, zbog straha od zaraze, izbjegavju da zatraže neophodnu zdravstvenu ili socijalnu pomoć.

Ministarstvo za ljudska I manjinska prava – Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti ovim apelom pridružuje se Institutu za rodnu ravnopravnost EU u Viljnusu i Ekspertnom timu Savjeta Evrope - GREVIO zaduženim za praćenje sprovođenja Istanbulske konvencije u skretanju pažnje javnosti i svih relevantnih institucija da u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa COVID19 ne smijemo izgubiti iz vida da trenutna situacija može dodatno pogoditi žene i djecu žrtve nasilja, te u vezi sa tim, apelujemo da se moraju preuzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici.

Nacionalne linija za žrtve porodičnog nasilja i seksualnog nasilja su dostupne 24 časa.  Brojevi telefona : SOS Telefon 080 111 111 i SOS linija za žrtve seksualnog nasilja 020 250 750.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније