Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2013. 12:02 >> 12:14

PORUKA STUDENTIMA

Univerzitet CG: Nema više ,,kopi-pejst”

Praksa prepisivanja seminarskih, diplomskih, čak I magistarskih radova sa interneta, koja se posljednjih godina odomaćila kod studenata, uskoro će biti prošlost, poručili su sa Univerziteta Crne Gore.

 

Na Univerzitetu se pregovara o nabavci programa koji će pretraživati baze podataka na internetu i utvrđivati vjerodostojnost rada, tako da će svi koji budu koristili takozvani “kopi-pejst sistem”  biti otkriveni, pišu  Dnevne novine.

Profesorica na Filozofskom fakultetu Jelica Stojanović kaže da će program za prepoznavanje falsifikovanih radova uskoro biti naručen. Ona dodaje da će to biti od velike pomoći, ali da je ipak, za prepoznavanje ,,prepisivača” ključno znanje profesora.

„Koliko čujem, mnogi svršeni studenti kasnije za novac pišu radove drugim studentima i nažalost kod određenog broja profesora ti falsifikati prolaze. Stručniji profesori to odmah prepoznaju i upozore studenta da ispravi sporni rad“, kazala je profesorica Stojanović.

Studenti, međutim, tvrde da im program neće predstavljati problem jer ga već koriste, provjeravaju relevantnost svojih radova i one djelove koji su označeni kao falsifikat ispravljaju, odnosno prepričavaju.  

Prepisivanje sa interneta, kažu profesori, nije zabranjeno, ali važno je da student navede izvor informacija, a ne da tuđe misli I ideje predstavi kao svoje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније