Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: M.M. ]

29. 03. 2020. 08:36   >>  08:34

TESTIRAĆE I PORODILJE

Hirurzi i babice iz barske bolnice u izolaciji

Svi hirurzi, ginekolozi, anesteziolozi, instrumentari i babice Opšte bolnice Bar smješteni su u izolaciju, a umjesto njih rade doktori iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopštio je šef Kriznog medicinskog štaba koje je formiralo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, doktor Ranko Lazović.

On je naveo da je to urađeno nakon što je u petak uveče ustanovljeno da je jedan ljekar barske bolnice zaražen virusom korona. Istakao je da će ljekari iz Podgorice narednih 14 dana pružati usluge Baranima, te da trudnice ne treba da brinu jer će dobiti sve potrebne instrukcije.

“Sve trudnice i porodilje, kao i drugi pacijenti, i svi oni koji su bili u kontaktu sa izolovanima u Baru, biće testirani. To je epidemiološko pravilo kojeg se strogo pridržavamo kako bismo spriječili eskalaciju virusa”, naveo je Lazović.

Direktor Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić podsjetio je juče da je po planu predviđeno da ustanova na či jem se če lu nalazi bude regionalni centar za čitav sjever za liječenje zaraženih korona virusom.

Iz tih razloga, kako je saopštio, svi lakši pacijenti su otpušteni na kućno liječenje, s tim da se primaju samo hitni slučajevi.

On je ustvrdio da je bolnica u Beranama i stručno i kadrovski osposobljena da odgovori postavljenom zadatku i da posjeduje opremu neophodnu za liječenje pacijenata zaraženih korona virusom.

“Spremno dočekujemo buduće izazove. Imamo dovoljno praznih kreveta. Na odjeljenjima Opšte bolnice nalaze se samo pacijenti koji zbog opšteg stanja faktički moraju da budu tu. Primamo smo najhitnije slučajeve, kako bismo sačuvali smještajne kapacitete za eventualno oboljele od korona virusa. Trenutno imamo šest respiratora, a u toku dana treba da dobijemo i sedmi”, naveo je Dabetić.

Prethodno je saopšteno da se na Infektivnom odjeljenju beranske Opšte bolnice nalaze dva pacijenta iz Andrijevice zaražena korona virusom.

Naglašeno je da za sada nema potrebe da se ti pacijenti priključuju na respiratore.

Nakon saznanja da na području Andrijevice ima šest osoba zaraženih korona virusom, ovo mjesto i juče je izgledalo gotovo pusto. Na ulicama su se mogli vidjeti samo rijetki prolaznici koji su obavljali najneophodnije poslove i nabavku osnovnih životnih namirnica i ljekova.

Predsjednik opštine Srđan Mašović je ponovo pozvao sugrađane da ostanu kod svojih kuća i da bez prijeke potrebe ne izlaze vani.

I tokom jučerašnjeg dana Hitna medicinska pomoć u Andrijevici je bila zatvorena, dok je zbog novonastale situacije Dom zdravljaradio samo u terminu od 7 do 14 časova.

U Domu zdravlja ordinirala je doktorka koja se poslednjih mjeseci nalazila na bolovanju i koja nije bila radno angažovana za vrijeme pojave korona virusa. Preostali medicinski kadar za rad u Domu zdravlja angažovan je iz susjednih opština, s obzirom na to da je Institut za javno zdravlje prije nekoliko dana naložio da se više zdravstvenih radnika zapos lenih u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći u Andrijevici uputi u izolaciju, zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobom oboljelom od korona virusa.

Na području opštine Kotor nema zaraženih korona virusom, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom trenutno je 275 osoba, saopštio je „Danu” juče (oko 15 sati) direktor Doma zdravlja (DZ) Kotor dr Igor Kumburović.

Ispred ove zdravstvene ustanove je inače 24. marta Vojska CG postavila šator namijenjen za trijažu, kao što je na osnovu naredbi nadležnihurađeno i ispred svih ostalih domova zdravlja u Crnoj Gore koji imaju Hitnu medicinsku pomoć. Tu svi pacijenti koji dolaze u Dom zdravlja prolaze trijažni postupak medicinskog tima, što podrazumijeva razgovor, uzimanje anamneze i pregled.

Kumburović navodi da se u odnosu na simptome odlučuje kako će se svaki građanin tretirati, a o čemu na osnovu algoritma odlučuje epidemiolog. Ukoliko pacijent nema simptoma i tegoba može da uđe u zgradu DZ-a kod svog izabranog doktora.

U Opštoj bolnici Kotor zasad nemamo registrovane inficirane Kovidom 19 izjavio je ranije za „Dan” direktor ove zdravstvene ustanove primarijus dr Ivan Ilić.

On je kazao da je medicinsko osoblje bolnice „za sada kompletno”, s tim što je dio zdravstvenih radnika, onih koji su rizičniji i koji su starije dobi, poslati kući.

“Naša bolnica trenutno ima tri respiratora; dva za odrasle i jedan za djec”, precizirao je Ilić.

Upitan da li bolnica raspolaže dovoljnim količinama zaštitne opreme, ističe da je to „problem koji je aktuelan i koji se nastoji riješiti”.

“Ono što imamo tim raspolažemo i to koristimo racionalno na najneophodni jim mjestima dok se ne normalizuje dobavljanje onoliko koliko nam je potrebno da bi konforno mogli raditi. Čini se sve da se dođe do opreme, a sve nabavke idu preko Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније