Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: M.M. ]

31. 03. 2020. 07:14   >>  07:12 1

MJEŠTANI VILUSA

Od pojave korone migranata više nema

Aktuelna pandemija virusa korona poslednjih dana donijela je mir žiteljima Mjesne zajednice Vilusi. Stanovnici tog pograničnog mjesta navode da su nakon više od pola godine sada odahnuli od migranata koji su u selima pravili štete, uznemiravali i plašili, posebno ona staračka i samačka domaćinstva kojih je nemali broj u tom kraju.

“Već tri godine stranci vršljaju ovim krajevima, ali ih je mnogo više od prošlog ljeta. Nijesmo imali mira ni danju ni noću. Preko noći provalili su nam u dograđeni dio kuće, supruga je vidjela svijetlo, a onda sam ih ja istjerao. Nije to bio ni malo lijep i prijatan prizor, njih trojica mladih, a ja starac. Nekako izađoše”, ispričao je za Dan mještanin Vilusa Mile Bulajić.

Od pojave virusa korona migranata je znatno manje, a poslednjih nekoliko dana mještani Vilusa kažu nijesu primijetili ni jednog.

Ipak, naglašava Bulajić, ostala je navika koju su zbog njih počeli da praktikuju i sa prvim sumrakom zaključavaju vrata svojih domova.

“Ovdje je pošten narod, živimo kao jedno. Ne pamtim ovakvu situaciju. Žalosno je da moramo živjeti u nekom strahu. Oni nisu naša stvar, već državna, ali smo mi u svakom slučaju žrtve i jednih i drugih”, smatra Bulajić.

Šef mjesne kancelarije u Vilusima Tomislav Bulajić kaže da su migranti provaljivali u napuštene kuće i pomoćne objekte, koje su nerijetko i palili.

“I Viluškom Broćancu nedavno su zapalili željezničke stanove, a pokušali su da provale i u objekat područnog odjeljenja škole u tom zaseoku. Prvo što je nastradalo u njihovoj najezdi je trafika na raskrnici prema Grahovu, a onda su krenuli dalje.U mjesnom centru i okolnim selima skoro da nema kuće gdje nijesu napravili problem. U napuštene su provaljivali i pravili štetu, ali su isto pokušavali i u one u kojima ljudi žive. Jednostavno nije bilo rješenja, imaju papir koji im dozvoljava kretanje po Crnoj Gori”, ističe Tomislav Bulajić.

Bliski susret sa strancima imali su stanovnici Viluške pijace, među kojima su i oni, poput Nenada Kovačevića, koji zbog stoke moraju često da borave vani.

“Poslije svega ovoga ne znam ko bi se mogao ovdje osjećati sigurnim. Jer ma koliko bili hrabri ne bude vam svejedno kada noću kao ja obilazite stoku i sretnete nepoznate ljude”, kaže Kovačević kojem su migranti razbivši prozor provalili u staru kuću.

Kovačević kaže da ima i onih koji ne prave štete, već samo prođu, a neki i zalutaju pa traže pomoć od mještana.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније